Energy College

Energy College

De noordelijke energiebranche schreeuwt om vakmensen. En wel om vakmensen op alle niveaus die de markt helpen innoveren. De Energy Academy Europe en zijn kleinere broertje Energy College zorgen er samen voor dat de energieprofessionals van morgen worden opgeleid op wo-, hbo- en mbo-niveau, zoveel mogelijk naar de behoeften van de markt. Energy College, een samenwerking tussen overheden,

Samen met overheden en het bedrijfsleven hebben noordelijke AOC’s en ROC’s zich verenigd in het Energy College. Dit is geen fysiek instituut, maar een verbond tussen de aangesloten partijen om mbo-technici op te leiden naar de behoeften van de energiesector. Opleiden naar marktvraag dus. Win-win: de bedrijven kunnen putten uit goedgeschoolde energietechnici, de mbo-studenten vergroten hun kans op interessant werk als ze klaar zijn. Ook aan de zij-instromers is gedacht: wie al werkt en bijscholing behoeft, kan eveneens terecht bij het Energy College.

Technische mbo-studenten kunnen eerst een basismodule volgen over duurzame energie, waarna zij zich kunnen specialiseren in een van de zogeheten hotspots. Dit zijn leerwerkplekken, gevestigd bij de deelnemende mbo-instellingen, die zich richten op een specifiek thema. Zo is er bijvoorbeeld een hotspot voor windenergie en één voor alles op het gebied van bouwen. In de hotspots werken docenten en technici uit het bedrijfsleven nauw samen om de mbo-studenten op te leiden voor de arbeidsmarkt.

Hotspots

Er zijn op dit moment vijf hotspots:

Mogelijk komen er in de toekomst meer hotspots bij.

Energie studeren
Energie studeren is spannend en toekomstbestendig. Het Energy College is in oprichting en er wordt hard gewerkt aan het onderwijs. Vanaf september 2015 kunnen mbo-studenten, die zich ‘ouderwets’ ingeschreven hebben bij één van de deelnemende mbo-instellingen, de basismodule volgen.