Young Solar: Bouw een eigen zonneboot

30 okt 2014

Jongeren tussen 14 en 18 enthousiast maken voor duurzame techniek en er zo voor zorgen dat deze jongeren kiezen voor een technische opleiding. Dat is in een notendop de doelstelling van Young Solar.

Scholieren van VMBO, Havo of VWO ontvangen van de Stichting Young Solar een bouwpakket waarmee ze een boot bouwen die vaart op zonne-energie. Aan dat pakket is ook een aantal workshops gekoppeld. De workshops bieden genoeg aanknopingspunten om met hun eigen boot aan de slag te gaan. De scholieren bouwen het frame helemaal op en gaan daarna aan de slag met het technische gedeelte. Als de boten eenmaal klaar zijn, volgt de Young Solar Championship waarin alle boten tegen elkaar strijden.

Afgelopen zomer was de eerste editie van Young Solar. De acht deelnemende scholen voegden zich één dag in de vloot van de ‘grote race’, de DONG Energy Solar Challenge (DSC), de World Cup for Solar Powered Boats. ,,Het is een geweldige uitdaging om met een groep leerlingen een boot te bouwen die ook echt vaart. Een prachtige ervaring”, aldus Astrid Rienks, docent aan het Stellingwerf College.

Dit schooljaar is de wedstrijd voor Young Solar aan het eind van het schooljaar gepland, zodat de scholen voldoende tijd hebben hun zonneboot te bouwen en proef te varen.

Meer informatie

Meer informatie over Young Solar? Stuur een e-mail naar Ingrid Spijkers via youngsolar2015@gmail.com of bel naar 058-2160862.

Nieuwsarchief