Wetenschappelijke samenwerking tussen Nederland en Duitsland

29 jul 2014

EFZN Niedersachen, Energy Academy Europe en Energy Valley tekenen Memorandum of Understanding

Op vrijdag 25 juli is in het Duitse Goslar een Memorandum of Understanding ondertekend tussen het Energie-Forschungszentrum Niedersachsen, de Energy Academy Europe en de  Stichting Energy Valley. In aanwezigheid van minister van Economische Zaken, Henk Kamp en zijn Duitse collega minister van Economische Zaken en Energie, Sigmar Gabriel is de samenwerkingsovereenkomst ondertekend door Hans-Peter Beck van het EFZN en Gerrit van Werven namens Energy Academy Europe en Energy Valley.

De partijen werken al langer samen binnen het Europese Onderzoeks-samenwerkingsverband ‘European North Sea Energy Alliance’ (ENSEA). Het Memorandum of Understanding is dan ook vooral bedoeld om de bestaande samenwerking op de themagebieden ‘Energieopslag’ en ‘Systeemintegratie van duurzame energiebronnen’ te versterken.

Gezamenlijke onderzoeksprojecten

Om dit te bereiken wordt gestreefd naar gezamenlijke onderzoeksprojecten op de volgende gebieden: Long-term energieopslag, in het bijzonder Power to Gas, Opslagconnectiviteit met energienetten, Systeemdiensten en systeemzekerheid m.b.t. energieopslag, Krachtcentrales op basis van hernieuwbare bronnen, Ontwikkeling van batterij- en brandstofceltechnologie, Systeemintegratie en analyse van herbruikbare energievormen, opslagtechnologie en marktwerking.

Ontwikkelen en testen

Op de Energie-campus van EFZN in Goslar wordt momenteel een batterij- en sensortestcentrum opgericht, dat in het kader van de samenwerking tot een onderzoeksomgeving voor de ontwikkeling en het testen van kleinschalige opslag van  hernieuwbare energie zal worden uitgebouwd.

Demonstratie en pilotprojecten

In Nederland worden daarnaast demonstratie- en pilotprojecten gerealiseerd, met name op het gebied van het onderzoek naar Power to Gas. Bovendien worden in het Energy Transition Center (EnTranCe) van de Energy Academy Europe, testopstellingen voor op laboratorium- en kleinschalige energie-opslagmogelijkheden voorbereid in combinatie met de modelleringsinfrastructuur voor systeemanalyse.

Met de ondertekening door beide partijen, is deze Memorandum of Understanding van kracht voor een periode van drie jaar.

Nieuwsarchief