Waterenergie nestelt zich tussen de windmolens

31 jul 2014

Windparken op zee moeten de ruimte delen met nieuwe technologieën voor energie uit water. Dat staat in de nieuwe gebiedsagenda Noordzee 2050. Volgens Pieter Bergmeijer, onder meer bestuurslid van branchevereniging Energie uit Water (EWA) een onomkeerbare ontwikkeling.

 

Hieronder een deel van het interview met Pieter Bergmeijer. Voor het gehele interview kunt u terecht op Cobouw.nl

 

Voor het eerst heeft energietransitie op zee een prominente plek in de visie van het Rijk. Wat is er gebeurd?

“Dat heeft ons ook blij verrast. Die erkenning is echt iets van de laatste anderhalf jaar. In november 2013 is een crossover ontstaan van de topsectoren Energie en Water voor energie uit water, dat heeft erg geholpen.”

 

Het idee dat windparken op zee de ruimte moeten delen met andere technologieën is hiermee gekiemd. Kan dat nog worden teruggedraaid?

“Dat denk ik niet. Dit is het resultaat van een bottom-up proces binnen het ministerie. Ook op topniveau is echter al aangegeven: hier willen we mee verder. De Tweede Kamer zal ook akkoord gaan, ook omdat er steun is door het Energieakkoord.”

Betekent dit dat binnen afzienbare tijd de zee vol ligt met getijdenturbines?

“Nee, de technologie is nog niet genoeg ontwikkeld om de ruige condities van open zee te weerstaan. De ontwikkeling van idee naar volwassen technologie duurt zo’n 15 jaar. We zijn nu 5 jaar onderweg, dus ik verwacht dat we nog 5 tot 10 jaar nodig hebben. We moeten nu vooral tegen zo laag mogelijke kosten zoveel mogelijk leren, zo goed mogelijk die leercurve door. Dat kan het beste eerst in beschutte condities. De transitie van de Afsluitdijk naar energiedijk, de Oosterschelde, de getijdestromen bij de Waddeneilanden en de Brouwersdam. Het zijn stepping stones voor opschaling naar open zee.”

Wat doet de gebiedsagenda Noordzee 2050 voor de waterenergie-branche?

“Dit is de bevestiging die we nodig hebben, een zogenoemde ‘licence to operate’. Het Rijk zorgt voor een uitnodigingsbeleid, faciliteert marktpartijen, onder meer met experimenteerruimte zodat we de technologie ook op volle zee kunnen testen. Rijkswaterstaat probeert een goede thuismarkt te creëren. Die houding van het Rijk is nieuw.”

Nieuwsarchief