Warmtepomp van ECN wordt de nieuwe gevelkachel

06 nov 2015

"Warmtepompen hebben de toekomst, dat lijkt wel zeker", zo stelt Vincent Dekker in zijn blog op Trouw. "Maar wanneer breekt die toekomst aan? ECN in Petten heeft er een bedacht die ik vandaag al in huis zou willen hebben, en over twee jaar aan mijn muur moet kunnen hangen."

Woningverwarming is in Nederland goed voor 10 procent van alle CO2-uitstoot. Dat komt doordat we onze huizen verwarmen met gas, gas uit Groningen en/of Rusland. In beide gevallen willen we daar graag vanaf. ECN lijkt ons daarbij te gaan helpen.

Compact

In mijn vorige blog schreef ik al dat het energie-onderzoekcentrum in Petten ECN een warmtepomp heeft bedacht die niet langer 'groot, moeilijk en duur' is. Het prototype is al flink kleiner dan de gangbare warmtepompen en nu wordt het zaak het ding nog compacter te maken en in duizend- of miljoenenvoud te gaan produceren.

Idea, een begeleider van start-ups gevestigd in de technische hogeschool InHolland in Alkmaar, heeft al een bedrijf gevonden die de warmtepomp kan maken; ook is er een ondernemer gestrikt die ze aan de man wil brengen. Studenten van InHolland doen ondertussen mee aan onderzoek om de pomp verder te perfectioneren.

Warm geluid

"Het bijzondere van de warmtepomp van ECN is dat die met geluid werkt", legt Fred Gardner van Idea uit. "Geluid is eigenlijk een drukgolf in de lucht, met afwisselend hoge en lage druk. Als je lucht onder druk zet, wordt zij warmer. Denk maar aan je fietsventiel als je een band oppompt. Dat ventiel wordt heet. En omgekeerd: als de druk afneemt, koelt de lucht af."

Nieuwsarchief