Vijfduizend zonnepanelen op dak Thialf

25 nov 2015

 De financiering van zonnepanelen op het dak van het nieuwe ijsstadion Thialf in Heerenveen is rond, zo meldt de Heerenveense Courant op hun website.

Vijfduizend panelen komen er op het dak, goed voor 1.350 kWp en voor bijna een kwart van de energiebehoefte van het ijsstadion. Na het schaatsseizoen start de installateur met de werkzaamheden. Naar verwachting is hij voor de zomer klaar.

Het was enige tijd onzeker of het haalbaar was om de zonnepanelen op het dak te krijgen. Met een lening van het Fúns Skjinne Fryske Enerzjy en een subsidie van de provincie kreeg Thialf de financiering rond. Het FSFE en Thialf zijn akkoord over de financiering, waarmee de financieringsovereenkomst beklonken was. Het FSFE verstrekt een lening van maximaal 1.465.000,- euro. De provincie subsidieert 625.000,- euro. De rest neemt Thialf voor eigen rekening.

Duurzaamheid

De verduurzaming van Thialf is voor het ijsstadion zelf van groot belang. De vernieuwbouw zorgt ervoor dat het energieverbruik al drastisch omlaag gaan, met meer dan 50%. Voor een ijsstadion is dat een belangrijke kostenpost. De zonnepanelen kunnen bijna 25% van de jaarlijkse energiebehoefte opwekken. Thialf wil vanaf 2020 zelfvoorzienend zijn, en de zonnepanelen leveren daarbij een belangrijke eerste stap.

"Thialf stadion 2008" by Kliek - Own work. Licensed under GFDL via Commons.

Nieuwsarchief