Twee nieuwe schepen voor offshore windparken Noordzee

02 apr 2015

Afgelopen zaterdag heeft de doopceremonie plaatsgevonden van SeaZip 3 en 4, twee nieuwgebouwde offshore service schepen die door SeaZip Offshore Service BV in Harlingen in de vaart zijn gebracht. Beide schepen worden de komende dagen vaarklaar opgeleverd aan hun nieuwe huurders, gerenommeerde partijen binnen de industrie van windmolenparken op zee. Rederijgroep JR Shipping is verantwoordelijk voor het scheepsmanagement.

De feestelijke doop, die plaatsvond op de werf van Damen Shipyards in Gorinchem, waar de schepen zijn afgebouwd, is verricht door Maria le Roy, wethouder gemeente Harlingen en Mirna Robert-Du Ry van Beest Holle, echtgenote van Peter Robert, Business Development Manager Offshore Wind bij Damen Shipyards. SeaZip 3 en 4 zijn Damen FCS 2610 catamarans, gebaseerd op het vernieuwende ‘Twin Axe Bow’ concept. Beide schepen worden ingezet voor vervoer van personeel en materialen van en naar windmolenparken. Er kunnen per vaart 12 passagiers worden vervoerd. Een nieuwe ontwikkeling is dat SeaZip 3 en 4 meer soorten gevaarlijke stoffen mogen vervoeren dan hun voorgangers en dat de schepen met een nieuw ontworpen ‘fender’ zijn uitgerust, wat de veiligheid van werkzaamheden aan windturbines vergroot.

Snel groeiende vraag naar zeewaardige offshore service schepen
Activiteiten met betrekking tot aanleg en onderhoud van windmolenparken op zee nemen in snel tempo toe. Hiermee samenhangend groeit de vraag naar zeewaardige service schepen die ook op volle zee maximale veiligheid en bedrijfszekerheid bieden. SeaZip Offshore Service, in 2010 opgericht, speelt op deze vraag in met de geleidelijke opbouw van een gespecialiseerde vloot. In 2012 bracht SeaZip Offshore Service haar eerste Damen FCS 2610 service catamarans in de vaart. Beide schepen voeren binnen langlopende contracten met het Duitse energiebedrijf RWE 12-uurs diensten uit ten behoeve van offshore windmolenparken Nordsee Ost, dat dit jaar operationeel wordt.

Over SeaZip Offshore Service
SeaZip Offshore Service is een compacte scheepvaartonderneming, opgericht in 2010, gespecialiseerd in maritieme dienstverlening aan offshore windmolenparken. Het bedient de industrie naar specifieke behoeften, variërend van scheepsontwikkeling en –financiering tot operationeel management, inclusief training en beschikbaarstelling van de crew.

Bron: Rederijgroep JR Schipping

Nieuwsarchief