Succesvolle eerste dag Energy Convention 2014

19 nov 2014

De eerste dag van de Energy Convention 2014 was een groot succes. Een groot aantal energy professionals van de nieuwe generatie was aanwezig: veel studenten en pas afgestudeerden wisten hun weg te vinden naar Martiniplaza in Groningen.

Bijna 600 mensen waren aanwezig op de eerste dag van de Energy Convention met sprekers als Pradeep Monga van UNIDO en Gertjan Lankhorst van Eurogas. 's Middags kozen bezoekers voor een van de paralelle sessies 'Innovation in Energy' of 'Smart Cities'.

In de openingstoespraak benadrukte Pradeep Monga – directeur van de Energy & Climate Change Branch bij UNIDO (United Nations Industrial Development Organization) – het belang van toegang tot duurzame energie voor economische groei en ontwikkeling. Gertjan Lankhorst betrok het publiek in de rol van gas als transitiebrandstof en CO2-arme toekomst.

In de 'Innovation in Energy' sessie waren André Faaij (Academic Director Energy Academy Europe) Hans Boot and Adjiedj Bakas de sprekers. Ze zorgden voor een stimulerende presentatie; Bakas bood inzicht in de wereldwijde trends en ontwikkelingen in de energiesector, gericht op quick wins, terwijl André Faaij inging op de investeringen die worden gedaan om innovatie in de energiemix op de lange termijn te realiseren. Hans Boot, presenteerde de innovatieve strategie van GDF Suez in het benaderen van de toekomstige energiemarkt.

Tijdens de Smart Cities sessie benadrukte Brigitte Bach - hoofd van het Oostenrijkse Instituut voor Energie Technologieen - het belang van onderzoek naar systeemintegratie voor Smart Cities. Edi Leksono - een veelgeprezen onderzoeker die gespecialiseerd is in de Battery Management Systems en Smart Micro Grids - ging in op het verbeteren van de (mega-) steden in Indonesië met slimme oplossingen.

In de tweede sessie sprak Jacqueline Cramer, directeur van het Utrecht Sustainability Institute, over steden als katalysator voor de energietransitie en de verstedelijking als kans. Rhodi Owen Jones (Shell) ging dieper in op de "scenario's van oceanen en bergen", die kunnen worden toegepast op het onderwerp van smart cities. Andrew van de Ven, werkzaam bij Organizational Innovation and Change of the University of Minnesota inspireerde het publiek met zijn toespraak over de organisatie en de versnelling van innovatie met een interdisciplinaire aanpak.

Afgezien van het interessante programma, waren bezoekers tevreden over het diverse publiek. De eerste dag van de conferentie bood veel netwerkmogelijkheden voor zowel jonge als meer ervaren professionals.


In een van de side events, begonnen studenten aan de NRG Battle - een tweedaagse wedstrijd waarin multidisciplinaire teams van goed geselecteerde talenten behorend tot de mondiale top werken aan ontwrichtende en innovatieve oplossingen voor de uitdagingen waar energiebedrijven voor staan.

Ook zijn er afspraken gemaakt met UNIDO om een intentieverklaring te ondertekenen in februari 2015. Daarnaast is er een intentieverklaring getekend met de Canadese delegatie van Drayton.

De eerste dag van de conventie werd afgesloten met een diner in de Martinikerk, de afsluiting van een geslaagde eerste dag.

Bron: Energy Academy Europe

Nieuwsarchief