Studenten civiele techniek overtuigen met slimme plannen voor de Eemshaven

22 nov 2013

Het was hard werken afgelopen week voor de studenten Civiele Techniek van Hanzehogeschool Groningen en Noordelijke Hogeschool Leeuwarden die meededen aan DIJK3.0. Het team van Anton, Rutger en Willem, allen derdejaars aan de Hanzehogeschool Groningen, kwam vrijdag 22 november 2013 tijdens de afsluitende bijeenkomst in Seaports Xperience Center (SXC) als overtuigende winnaar uit de bus. Zij ontvingen van juryvoorzitter Harm Post (Groningen Seaports N.V.) veel lovende woorden en een spetterende prijs: een tocht met snelle ribs in de Eemshavens.

Het team had het beste antwoord bedacht op de vraag hoe de Eemshaven beter beschermd kan worden tegen de zee. Zij kozen voor een oplossing die de gehele haven beschermt met een unieke mix van oplossingen. Belangrijkste elementen van hun plan waren het verleggen van de strekdammen bij de ingang van de haven, het plaatsen van betonnen golfremmers en een keerwand op bestaande dijken. Daarnaast had het team oog voor duurzaamheid door de achterzijde van de keerwanden te voorzien van zonnepanelen.

De jury was het erover eens dat de winnaar het beste plan had. Toch besloot de jury twee extra uit te delen: een voor lef en een voor presentatie. De lefprijs ging naar het team van Wander, Sander en Robin van Hanzehogeschool Groningen. Dit team had de grenzen van het plangebied ruim opgevat met hun plan voor een soort Oosterscheldedam in de Eems. De jury vond dat dit soort lef beloond moest worden, maar erkende wel dat de kansen voor dit plan in de praktijk niet groot zijn. De derde prijswinnaar werd het team van Hans, Jos, Wiebe en Sander, eveneens van Hanzehogeschool Groningen. Hun oplossing, het verruwen en verbreden van dijken, werd op uitmuntende wijze gepresenteerd. Opvallend was het zeer goede Engelse taalgebruik. Beide teams mogen zich verheugen op een avondje kostenloos genieten van de Groningse horeca.

Over DIJK3.0

Maandag 18 november begon in Seaports Xperience Center (SXC) DIJK3.0, een uitdagende competitie van SXC voor studenten Civiele Techniek van de Hanzehogeschool Groningen, en de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden. Het gaat erom wie de beste oplossing bedenkt voor een complex waterbouwkundig vraagstuk: de bescherming van de Eemshaven tegen de zee. In de loop van de week werkten de studenten hun plannen uit.

Jury

Vrijdag 22 november vond in SXC de jurering plaats en werd de winnaar bekend gemaakt door juryvoorzitter Harm Post, directeur Groningen Seaports N.V.. In de jury zaten verder Sietze Bijker (RoyalHaskoningDHV), Jornand Veldman (Gemeente Delfzijl), Jan vd Meer (BAM Civiel) en Jan Willem Nieuwenhuis (Waterschap Noorderzijlvest).

Het idee achter DIJK3.0 komt voort uit de actuele situatie in de Eemshaven. De rijzende zeespiegel en dalende bodem maken daar op termijn een verbetering van de zeewering noodzakelijk. Het gebied is echter grotendeels bebouwd met energiecentrales, industrie en op- en overslag voorzieningen voor grote zeeschepen. De vraag voor de studenten is hoe hier betere bescherming tegen de zee kan worden gerealiseerd, zonder dat bestaande en nieuwe activiteiten teveel moeten worden beperkt. De studenten staan er niet helemaal alleen voor. Ze kregen kennis en hulp aangereikt van Groningen Seaports, Waterschap Noorderzijlvest en ingenieursbureau RoyalHaskoningDHV.

DIJK3.0 wordt georganiseerd door Seaports Xperience Center en mogelijk gemaakt door: Waterschap Noorderzijlvest, Hanzehogeschool Groningen, Noordelijke Hogeschool Leeuwarden, Groningen Seaports en ingenieursbureau RoyalHaskoningDHV. De jury bestaat uit professionals werkzaam bij eerdergenoemde organisaties.

Nieuwsarchief