Startsein bouw duurzaamheidscentrum in Assen

17 mrt 2014

Met het opscheppen van de eerste grond en zittend op een kraan heeft wethouder Langius het startsein gegeven tot de bouw van het Duurzaamheidscentrum.

Het innovatieve en geheel uit duurzame materialen opgetrokken gebouw komt tegenover kinderboerderij De Hofstede te staan aan de rand van het Asser bos. Met de bouw van het Duurzaamheidscentrum gaat een wens van de raad uit 2008 in vervulling om de ontmoeting met het thema duurzaamheid, de promotie en educatie ervan op één locatie centraal te stellen. Volgens de planning zal het gebouw in het voorjaar van 2015 worden opgeleverd. De gemeente Assen verwacht dat 100.000 mensen per jaar het Duurzaamheidscentrum zullen gaan bezoeken.

Verschillende functies
Het multifunctionele gebouw wordt hét regionale platform voor promotie van bestaande en nieuwe innovaties over onderwerpen met betrekking tot water, afval, bodem, bouwen en wonen, verkeer en vervoer, klimaat of energie. Bedrijven, overheden, onderwijs en non-profit organisaties vinden hier een platform waar zij hun beleidsdoelstellingen, lesprogramma’s en innovaties kunnen laten zien aan een breed publiek.
Zo krijgen natuur- en milieu organisaties als IVN, KNNV, Dierenbescherming, WNF, de bijenhoudersvereniging of Groei& Bloei er hun uitvalsbasis. Door de concentratie op één locatie biedt partijen dit de kans de samenwerking onderling te verstevigen of elkaar aan te vullen. Daarmee kan het thema duurzaamheid krachtiger en breder worden verwoord en uitgedragen. Niet in de laatste plaats kunnen bezoekers hoogwaardige en inter-actieve tentoonstellingen bekijken en er wat drinken.

Educatie
Kinderboerderij De Hofstede ontvangt per jaar meer dan 10.000 leerlingen van scholen. Die kunnen straks gebruik maken van twee leslokalen met moderne voorzieningen en een filmzaal. Ook krijgt de praktijkschool PrO Assen een praktijkruimte in het duurzaamheidscentrum.

Bron: Gemeente Assen

Nieuwsarchief