Slimme energiemeter nog onbekend bij veel consumenten

17 apr 2014

ROC Friese Poort | Centrum Duurzaam organiseerde samen met ROC Friese Poort bedrijfsopleidingen op dinsdag 15 april 2014 een lezing over de mogelijkheden en de meerwaarde van de slimme meter. Ongeveer 50 belangstellenden waren aanwezig, zowel bedrijven, studenten, docenten als andere geïnteresseerden.

Liander

Sjerp Tolsma van Liander vertelde over de techniek, de wettelijke regelingen rondom de aanbieding en welke rol de netbeheerders daarbij kunnen spelen. Verder ging hij in op de gevolgen voor de komende jaren.  Aan de hand van een 3D-animatie liet hij zien waar de slimme meter onderdeel van uit maakt. Zie ook de foto's op Flickr.

 

15 april duurzaam doen lezing slimme meter from ROC Friese Poort | Centrum Duurzaam

Rol van de overheid
De overheid beveelt slimme meters aan. En op 1 januari 2015 start de grootschalige aanbieding van slimme meters voor elektriciteit en gas. De voorbereiding is in volle gang. Het is goed voor bedrijven die te maken hebben met meters en meterkasten te weten wat de meerwaarde en de mogelijkheden van de slimme meter zijn. De slimme meter biedt de consument voordelen op het gebied van energiebesparing en gemak op het gebied van administratieve processen. Met concrete afspraken tussen netbeheerders en marktpartijen wordt de samenwerking bij de aanbieding van slimme meters effectiever.

Vanaf 2005 zijn er al plannen ontwikkeld rondom de slimme meter. Proefprojecten zijn opgestart en hier worden de technieken, de logistiek en het administratietraject in gemonitord. De netbeheerders installeren de meter in eerste instantie bij nieuwbouwwoningen, huizen die worden gerenoveerd of wanneer de oude energiemeter toe is aan vervanging.

Slimme meter niet verplicht
De slimme meter is niet verplicht. Als consumenten  niet willen dat de gegevens op afstand worden uitgelezen, kan de netbeheerder deze functionaliteit uitzetten. Dan werkt de meter op dezelfde manier als de huidige energiemeter: consumenten moeten dan zelf de meterstanden doorgeven of er komt een meteropnemer langs.

Geen extra kosten
Een slimme meter kost niet meer dan een gewone meter. Consumenten betalen straks, net als nu, jaarlijks meterhuur. De toezichthouder, de Autoriteit Consument & Markt (ACM), bepaalt wat die meterhuur kost. Streven is dat in 2021 80% van de kleinverbruikers aangesloten is op een slimme meter. Om dit mogelijk te maken ontwikkelde Liander een eigen gesloten netwerk, CDMA 450.

Duurzaam Doen lezing 20 mei 2014
In verband met de verbouwing van de vestiging aan de Anne Wadmanwei is de volgende DuurzaamDoen lezing in het Crystalic Business Center, François Haverschmidtwei  2, 8914 BC Leeuwarden. Het thema van de lezing op 20 mei is: Flexoplast, energiebesparing in een productieomgeving.

Centrum Duurzaam
Centrum Duurzaam wil, als onderdeel van ROC Friese Poort, de kennis en ervaring bij het bedrijfsleven benutten voor het opleiden van jonge vakmensen in de praktische toepassing van innovatieve duurzame technieken. Tevens wil Centrum Duurzaam met goede en objectieve voorlichting de toepassing van deze technieken bij bedrijven en particulieren stimuleren. Kennis, ervaring en vakmanschap voor een duurzame wereld.

Nieuwsarchief