Ruim 4.000 SDE+ 2014 projecten ingetekend voor 5,7 miljard

08 jan 2015

Er is voor de SDE+ 2014 in totaal EUR 5,7 mrd aan subsidie aangevraagd voor de productie van duurzame energie. Het beschikbare budget is EUR 3,5 mrd. De regeling sloot op 18 december, en de komende weken en maanden zullen in het teken staan van beoordeling van de aanvragen. Deze week publiceerde de Rijksdienst voor ondernemend Nederland (RVO) de eerste stand van zaken sinds de sluiting: inmiddels is ruim EUR 1,2 mrd toegekend aan 845 verschillende projecten.

Sinds de laatste tussenstand van begin december is er weinig veranderd in de categorieën voor hernieuwbare warmte (inclusief WKK) en groen gas, maar wel zijn er weer een groot aantal nieuwe aanvragen binnengekomen voor zonnestroom. De eindstand staat daarmee op 3.715 aanvragen voor zonnestroom, waarvan er per 18 december 749 gehonoreerd waren.

Het grootste deel van het budget, voor zover dat nu is toegekend, gaat naar hernieuwbare warmte en WKK: EUR 714 mln van de EUR 1,2 mrd die nu is toegekend. Dat zal niet zo blijven: het beschikbare budget is EUR 3,5 mrd en voor warmte is minder dan EUR 1,5 mrd aangevraagd. Het grootste aantal aanvragen zit in de categorie elektriciteit (3.817) en ook maken deze aanvragen met EUR 2,75 mrd de grootste budgetclaim -waarbij PV dus met ruim EUR 2 mrd het grootste aandeel in het aangevraagde budget heeft. Omdat veel van die PV-aanvragen zijn binnengekomen nadat het budget al was overtekend, ligt het ook voor de hand dat er hiervan veel worden afgewezen.

Bron: Energeia

Nieuwsarchief