Russische belangstelling voor Noordelijk energiebeleid

31 okt 2013

Er is in Rusland veel belangstelling voor het Noord-Nederlandse energiebeleid. Dat bleek tijdens een bezoek van ondernemers en bestuurders uit Noord-Nederland die van 27 – 30 oktober op handelsmissie waren in Leningrad Oblast, de Russische provincie rondom Sint Petersburg. Met het bezoek, onder leiding van Max van den Berg, Commissaris van de Koning in de provincie Groningen, hebben ondernemers de handelscontacten met de Russen versterkt met concrete uitzichten op contracten en investeringen van Russische zijde. Dat meldt het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN).

Er is volgens SNN vanuit Rusland veel belangstelling voor energiebesparende maatregelen voor bedrijven en burgers. De Russische provincie heeft al geld gereserveerd om investeringen te doen in een schoon water project en pilotprojecten op gebied van energiebesparing. Ook wil de regio komen tot kwaliteitsverbetering in de gehele zuivelketen in samenwerking met Noord-Nederlandse bedrijven uit deze sector.

Bedrijven als Bollegraaf Recycling Machinery, Groningen Seaports, en Oldenhuis Export waren mee op de handelsmissie. Volgens Rikus Stuut, adviseur Internationale Handel bij de KvK Noord, zijn de bedrijven zeer tevreden en zullen er meerdere concrete handelscontracten uit dit bezoek voortkomen.

De samenwerking tussen Noord-Nederland en de Leningrad Oblast, wordt geconcretiseerd met nieuwe economische activiteiten op het terrein van de melkveehouderij, watertechnologie en energie. “De afgelopen jaren hebben we goede contacten opgebouwd en daar hopen we nu de economische vruchten van te plukken. Concreet en intensief samen verder werken is het gedeelde motto”, aldus Van den Berg. Noord-Nederland werkt al enige jaren met de Russen samen binnen de landbouw, met name in de pootaardappelsector. Beide regio’s spraken af op dit terrein hun contacten te intensiveren.

Bron: Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN)

Nieuwsarchief