ROC Noorderpoort biedt windenergie in opleidingspakket

16 feb 2015

Noorderpoort Energy & Maritime gaat in het schooljaar 2015-2016 het keuzedeel Onderhoud aan Windturbines aanbieden. Hiermee is Noorderpoort het enige ROC in Nederland dat zich op deze manier richt op de markt van de windenergie en windturbines.  

Eemsdollard als stopcontact van Nederland
‘Dit keuzedeel is een belangrijk onderdeel van de ontwikkeling van onze school in Delfzijl,’ vertelt Wim van de Pol, lid College van Bestuur Noorderpoort. Volgens hem waren het voorheen voornamelijk de maritieme opleidingen die een rol van betekenis speelde in deze regio, maar omdat Noorderpoort opleidingen aanbiedt die aansluiten op de ontwikkelingen in de arbeidsmarkt, zijn opleidingen in de procesindustrie en in de energie industrie steeds belangrijker geworden. ‘De regio Eemsdollard is zo'n beetje het stopcontact van Nederland geworden,’ aldus Wim. Op deze ontwikkelingen is het keuzedeel Onderhoud aan Windturbines gericht. ‘We zijn verguld met de erkenning van dit keuzedeel, omdat het zo belangrijk is voor de regio,’ besluit Wim.

 

De eerste windturbinetechnici van Nederland
Ook Rik de Jong, manager bij Noorderpoort Energy & Maritime, is erg enthousiast over dit keuzedeel. ‘Noorderpoort toont hiermee lef,’ legt hij uit. Hij weet zeker dat de vraag naar technici op het gebied van windturbines de komende jaren flink zal toenemen. ‘Wij zijn er klaar voor als de vraag komt, dat kan niet anders,’ aldus Rik. Hij heeft er alle vertrouwen in dat het enthousiasme de komende tijd steeds meer zal toenemen, ook omdat er meer en meer concreet wordt. Zo worden vanaf juni al de eerste stageplaatsen bij Nordex, de Duitse fabrikant van de windturbines die geplaatst zijn in het windpark in Noord-Delfzijl, door Noorderpoorters ingevuld. Hier worden dan de allereerste windturbinetechnici klaargestoomd voor het echte werk.

Eigentijdse opleidingen via het MyTec-concept
Het keuzedeel Onderhoud van Windturbines wordt ingevuld volgens het unieke MyTec-concept.  Studenten kunnen dankzij MyTec al vanaf het eerste jaar de praktijk induiken en bij innovatie betrokken worden. Binnen het MyTec-concept werken bedrijven uit de regio samen om het onderwijs op Noorderpoort vorm te geven, waardoor een nauwe samenwerking tussen bedrijven en onderwijs ontstaat.

Focus op Vakmanschap in de praktijk
Het keuzedeel past binnen het actieplan Focus op Vakmanschap van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Het is gekoppeld aan twee kenniscentra: Kenteq en PMLF. Focus op Vakmanschap is gericht op verhoging van de kwaliteit van het mbo. Keuzedelen zijn een verrijking en/of een specialisatie voor de student. Noorderpoort in Delfzijl is een hotspot voor windenergie. Met de komst van het keuzedeel Onderhoud van Windturbines geeft Noorderpoort hier concreet inhoud aan en wordt bijgedragen aan de ontwikkeling van vakmensen voor de regio.

Bron: Noorderpoort

Nieuwsarchief