Proefproject Philips en Suikerunie in Groningen: bioplastic uit bietenpulp

20 nov 2013

Philips Drachten is in Groningen betrokken bij een onderzoek om bioplastic te maken uit suikerbietenpulp. Het is een van zestien innovatieve projecten waar de provincie Groningen subsidie voor beschikbaar heeft gesteld. Het gaat om een project uit de sector Agribusiness / Biobased Economy onder de naam: 'Beets tot Biopolymers'.

In dit project werkt Suikerunie onder andere samen met Philips Drachten en de Rijksuniversiteit om uit suikerbietenpulp grondstoffen te halen om bioplastic te maken. Philips is op zoek naar duurzame materialen die gebaseerd zijn op hernieuwbare groene grondstoffen in plaats van op aardolie gemaakt plastics.

Het college van GS van de provincie Groningen stelt 2,2 miljoen euro beschikbaar voor zestien innovatieprojecten uit de speerpuntsectoren Energie, Water, Sensor, Agribusiness en Life Sciences.

De projecten die ondersteund worden dragen bij aan de samenwerking tussen noordelijke MKB ondernemers en kennisinstellingen en zijn marktgericht. Bij een succesvolle uitrol van de innovatieve projecten verwachten de initiatiefnemers dat er bij de deelnemende bedrijven zo'n 300 arbeidsplaatsen worden gecreƫerd .

De totale omvang van de zestien projecten bedraagt 30 miljoen euro, waarvan 7,3 miljoen euro SNN subsidie en 2,2 miljoen euro provinciale subsidie. De overige kosten worden gedragen door de deelnemende bedrijven en kennisinstellingen.

Bron: Dagblad van het Noorden

Nieuwsarchief