Primeur voor CityTec - openbare verlichting op gelijkspanning

05 jun 2014

Stadskanaal wordt de eerste Nederlandse gemeente met een gelijkspanningsnet. Joulz-onderdeel CityTec plaatst vierenveertig lichtmasten met LED-armaturen in het centrum van Musselkanaal (Gemeente Stadskanaal, Oost-Groningen). Ook legt CityTec het twee kilometer lange gelijkspanningsnet aan dat de elektriciteit levert. Deze elektriciteit wordt duurzaam opgewekt door zonnecellen en windmolentjes op twaalf van de vierenveertig masten en door zonnepanelen op het dak van de muziekkapel op het dorpsplein. Het contract voor deze opdracht werd op 21 mei getekend door Gemeente Stadskanaal en CityTec.

De combinatie van LED-verlichting en een gelijkspanningsnet levert diverse voordelen op. LED-lampen verbruiken minder elektriciteit en gaan langer mee. Dit draagt bij aan het duurzame karakter van deze opdracht. Gelijkspanning maakt intelligente besturing per individuele lamp mogelijk: de verlichting in het centrum van het dorp kan daardoor naar wens aan- en uitgeschakeld en gedimd worden en controle op afstand leidt tot snelle oplossing van eventuele storingen.

Leidende positie

Gelijkspanning (DC; direct current) is een andere wijze van elektriciteitstransport dan de meer gangbare wisselspanning (AC; alternating current). Geert Meijer, directeur CityTec, ziet goede mogelijkheden voor toepassing van gelijkspanning en voor een prominente rol van Joulz en CityTec op dat terrein: ‘De voordelen van LED-verlichting – minder verbruik en een langere levensduur – zijn al langer bekend. Maar juist de combinatie met gelijkspanning en intelligente besturing is uniek: hierdoor wordt de verlichting niet alleen duurzamer, maar ook slimmer. De ambitie van CityTec is om in 2020 een leidende positie te hebben in intelligente openbare verlichting voor gemeenten en burgers. Klanten staan onder zware druk om de meest efficiënte dienstverlening af te nemen, maar willen tegelijkertijd innovatieve oplossingen om in te spelen op de veranderende markt van openbare verlichting.’

De opdracht in Oost-Groningen is een mooie stap waarmee Joulz en CityTec deze ambitie onderstrepen.

Nieuwsarchief