PitPoint investeert in waterstoftankstation Antwerpen

04 apr 2017

Overname stap in uitbreiding Europees netwerk tankstations voor schone brandstoffen

PitPoint heeft een waterstoftankstation voor bussen overgenomen in Antwerpen. Deze overname is gerealiseerd onder de vlag van het Europese project High V.LO City . Dit project heeft als doel de integratie van busvervoer op waterstof in steden te versnellen. Voor PitPoint is de overname van het waterstoftankstation in Antwerpen een natuurlijke volgende zet om de doelstelling 100% schoon vervoer in 2030 te verwezenlijken.
Het waterstoftankstation is een niet-publiek tankstation met de Vlaamse Vervoersmaatschappij De Lijn als enige klant. Het tankstation dat zich momenteel in de Antwerpse haven bevindt zal op termijn naar het bus depot van de Lijn in Antwerpen verhuizen. PitPoint heeft Air Liquide gecontracteerd om de waterstof te leveren. Oskar Voorsmit, Business Development Manager bij PitPoint: “De overname van dit station is een volgende stap om onze rol in het High V. LO City project te intensiveren. De inzet van waterstofvoertuigen verbetert de luchtkwaliteit en is daarom een belangrijke stap om volledig schoon vervoer in 2030 te realiseren. Onze ervaring met het leveren van schone brandstoffen maakt ons de uitgelezen partner om het waterstofstation in Antwerpen op een optimale manier te positioneren en te ontwikkelen. ” 

Waterstofprojecten in Nederland

Naast België, is PitPoint ook in Nederland actief bij diverse waterstofprojecten. Zo presenteerde Openbaar Vervoerbedrijf Qbuzz onlangs de eerste van twee waterstofbussen welke gaan rijden in de provincie Groningen. PitPoint is verantwoordelijk voor het ontwerp, de bouw en de exploitatie van het waterstoftankstation waar Qbuzz waterstof gaat tanken. PitPoint heeft daarvoor met het OV-bureau Groningen Drenthe, Qbuzz, AkzoNobel en Groningen Seaports een samenwerkingsverband opgericht. De Groningse waterstofbussen en een toekomstig waterstoftankstation worden medegefinancierd door het ministerie van Infrastructuur en Milieu.
Op dit moment zijn er twee waterstofstations operationeel in Nederland: in Rhoon en in Helmond. Het tankstation in Helmond is gerealiseerd en wordt onderhouden door PitPoint. De Nederlandse overheid heeft de ambitie om een netwerk van 20 waterstoftankstations in 2020 gerealiseerd te hebben. PitPoint stuurt aan om een substantieel deel van deze tankstations te realiseren. 

Europese steun

De komende jaren wordt verspreid over Europa de nieuwste generatie waterstofbussen in gebruik genomen in projecten die steun ontvangen vanuit de Europese Unie. Met deze projecten zal een eerste serieuze opschaling van de toepassing van waterstofbussen plaatsvinden met vloten van 10-20 bussen. PitPoint ontwerpt hiervoor tankstations en is klaar om deze nieuwe generatie bussen van waterstof te voorzien.
 

Over PitPoint

PitPoint clean fuels is leverancier van schone brandstoffen zoals Groengas, CNG, (compressed natural gas) en LNG (liquefied natural gas). Daarnaast biedt het bedrijf andere alternatieve brandstoffen: waterstof en elektriciteit. Om deze schone brandstoffen bereikbaar en betaalbaar te maken voor bedrijven, overheden en particulieren opent PitPoint, op eigen initiatief en in opdracht, steeds weer nieuwe tankpunten en faciliteert zij elektrische oplaadpalen.
 

Nieuwsarchief