Op zoek naar nieuwe Energie

28 mei 2015

Hoe kunnen we energie halen uit het verschil tussen zoet en zout water, uit golven of warmtebronnen? Kunnen we onze woningen zo verbouwen dat ze energieneutraal worden? En hoe dragen algen bij aan een energieneutraal systeem? Tijdens de Nacht van Kunst en Wetenschap organiseert het Kenniscafé een sessie over deze onderwerpen onder de titel 'Op zoek naar nieuwe Energie'.

Kaarten verkrijgbaar via www.denachtvankunstenwetenschap.nl

20.30-21.00 uur
BLAUWE ENERGIE
Uit het verschil tussen zoet en zout water kan elektriciteit worden opgewekt met behulp van membranen: Blauwe Energie. Een prima plek voor deze vorm van energiewinning is de Afsluitdijk. Hoe werkt het precies en hoeveel energie kan er op deze manier worden opgewekt in Nederland?
Aan tafel: Gert-Jan Euverink, hoogleraar biotechnologie en toegepaste microbiologie, en iGEM-studenten Atze van Stralen en Hanneke Siebe, zij willen goedkope en milieuvriendelijkere membranen ontwikkelen met bacteriën.

21.45-22.15 uur
ALTERNATIEVEN VOOR GAS
Genoeg van de aardbevingsellende? Tijd voor een nieuwe manier van energieproductie. Door radicale innovaties binnen de bouw- en corporatiesector kunnen woningen energieneutraal gemaakt worden en kan Groningen ook economisch verduurzamen. Bovendien kunnen nieuwe warmtebronnen het stoken met gas vervangen. Met Stef van der Ziel, ondernemer en initiatiefnemer van het project Power to the People voor energieneutraal wonen, en Mark de la Vieter, programma-coördinator energiesystemen bij Energy Valley.

23.30-0.00 uur
ALGEN EN ENERGIE UIT DE OCEAAN
De mens deed tot nu toe maar weinig met de energie uit golven en met de mogelijkheden die algen bieden voor ons voedselprobleem. Het Noorden laat zich gelukkig niet onbetuigd. Wout Prins vertelt over de Ocean Grazer, een project om slim energie uit golfslag te halen. En Bert Knol van het bedrijf Algaecom laat zien hoe algen en eendenkroos voedings- en grondstoffen kunnen bieden.

Kenniscafé in de Nacht van Kunst & Wetenschap
Op zoek naar nieuwe Energie
Gespreksleider: Alex van den Berg
Datum: zaterdag 6 juni 2015 - 20:30 tot 23:45
Locatie: Academie Minerva, Gedempte Zuiderdiep 158, Groningen
Tickets: verkrijgbaar via www.denachtvankunstenwetenschap.nl

Nieuwsarchief