Nieuwe website ondersteunt voortrekkersrol mkb naar groene economie

27 jun 2014

Meer dan 99% van alle Europese bedrijven zijn middelgroot of klein (mkb). Het mkb creëert ook de meeste werkgelegenheid binnen Europa. Daarnaast zijn mkb’ers de drijvende kracht achter innovatie: zij vragen meer dan 70% van alle patenten in Nederland aan. Voor een duurzame, efficiënte en milieuvriendelijke economie vormen mbk’ers daarom een onmisbare schakel. Een duurzame en groene bedrijfsvoering biedt kansen voor het mkb, zoals grotere efficiëntie, nieuwe markten en innovatie. Echter, investeringen in duurzaamheid zijn voor veel mkb’ers ook lastiger, vanwege kosten i.v.m. kennis, training en technologie.

Deze week is er een nieuwe website gelanceerd om mkb’ers te helpen bij het nemen van de eerste stap richting duurzaamheid: www.greeneconet.eu. Voor de ene mkb’er zal dit de eerste stap zijn in het vinden van gerichte informatie, voor de ander het vinden van financiering en voor weer een ander het zien van succesverhalen van collega-mkb’ers in eigen land of misschien het buitenland. De website toont daarom voorbeelden van mkb’ers in heel Europa die succesvol de eerste stap hebben genomen richting vergroening van hun bedrijfsvoering en daarmee ook sterker zijn geworden. Naast succesverhalen heeft GreenEcoNet ook een ‘Toolbox’ met hulpmiddelen voor het maken van een bedrijfsplan, het analyseren van haalbaarheid van een investering, en het vinden van subsidies en financiën.

De GreenEcoNet website is gepresenteerd tijdens het GreenEcoNet-jaarcongres in Brussel op woensdag 25 juni. Het is de eerste Europese website die tot doel heeft mkb’ers online bij elkaar te brengen en innovaties in duurzaamheid te ondersteunen. GreenEcoNet is gefinancierd door de Europese Commissie.

“Kleine bedrijven zijn de helden van onze economie. Ze zorgen voor lokale welvaart en werkgelegenheid, en hun innovatie is de sleutel in de overgang naar een groenere, veerkrachtigere en meer concurrerende economie,” aldus Patrick Cnubben, teammanager bij Energy Valley. “Deze website zal mkb’ers helpen om van elkaar te leren, efficiënter met middelen om te gaan, te concurreren in de groene economie, en geld te besparen. Ook kunnen ze in contact komen met lokale, nationale en Europese beleidsmakers, waardoor het mkb beter kan worden ondersteund.”

Wytze van der Gaast, onderzoeker bij JIN Climate and Sustainability: “Eindelijk een intelligente manier voor het mkb om het internet te gebruiken: als je wilt weten hoe je je bedrijfsvoering vergroent, dan is dit de plek voor inspiratie aan de hand van succesverhalen met gebruikte technologieën, leveranciers en financiering. GreenEcoNet biedt ondersteuning bij het maken van groene bedrijfsplannen.”

Naast het beheren van de website organiseert GreenEcoNet ook evenementen, workshops en andere netwerkmogelijkheden, gericht op het verbinden van mkb. Het is daarbij een belangrijk doel dat de GreenEcoNet-website bestaande ‘off-line’ netwerken aanvult en ondersteunt.

Neem vandaag nog een kijkje op het GreenEcoNet-platform: www.greeneconet.eu.

Registreren is eenvoudig en biedt direct de mogelijkheid om eigen succesverhalen toe te voegen, te discussiëren over andere oplossingen en te reageren op blogs.

Nieuwsarchief