Nieuwe subsidieregeling voor duurzamer transport

22 dec 2015

Vanaf 1 januari 2016 kunnen Friese ondernemers subsidie krijgen voor transportmiddelen op schonere brandstoffen zoals LNG en Groengas. Daarvoor komt er een nieuwe subsidieregeling. De aanschaf van dergelijke vrachtwagens of schepen wordt daarmee aantrekkelijker gemaakt. Duurzame vrachtwagens zijn namelijk zo’n € 40.000,- duurder dan gewone diesels.

In het Provinciale Milieuplan 2015-2016 is het gebruik van duurzame brandstoffen een speerpunt. Het draagt bij aan minder uitstoot van schadelijke stoffen en aan een duurzame samenleving. De meerkosten van duurzame vrachtwagens of schepen zijn echter nogal fors. Met de subsidieregeling kunnen ondernemers tot € 8.000,- per vrachtwagen subsidie krijgen.

De eigenaar van de Friese LNG-tankstations wil een financieringsregeling opzetten om ondernemers te helpen ook het laatste deel van de meerkosten te financieren. Fryslân kent nu één LNG tankstation. Daar komt naar verwachting op korte termijn een tweede bij.

In eerste instantie kunnen ondernemers een subsidie aanvragen voor voertuigen op LNG/LBG. Dat geldt voor het eerste half jaar van 2016. Vanaf 1 juli 2016 geldt de regeling voor zowel ondernemers als particulieren en ook voor andere duurzame brandstoffen, zoals Groengas, Puur Plantaardige Olie (PPO) en dual fuel. Er is 220.000,- euro beschikbaar.

Nieuwsarchief