Nieuwe gasbergingsfaciliteit Bergermeer

23 apr 2015

Eind eerste kwartaal van dit jaar heeft TAQA, het internationale energiebedrijf uit Abu Dhabi, haar gasopslagfaciliteit Bergermeer voltooid. Het is de grootste gasopslagmogelijkheid in Europa waar andere partijen gas op mogen slaan. Per 1 april wordt voor klanten op volle capaciteit gas in het reservoir geïnjecteerd ter voorbereiding op de winterperiode.

De ondergrondse gasopslag in de buurt van de stad Alkmaar biedt andere gasleveranciers de mogelijkheid om schommelingen in de vraag op te vangen en zo de continuïteit van de gasvoorziening in Europa te kunnen garanderen. Door deze nieuwe gasopslag verdubbelt de seizoensgebonden gasopslagcapaciteit van Nederland met een capaciteit van 46 terawattuur (4,1 miljard kubieke meter). Dat is genoeg om 2,5 miljoen Nederlandse huishoudens een jaar van gas te voorzien.

Een meerderheid van de capaciteit van Bergermeer is beschikbaar voor derden. Hiermee wordt de concurrentie vergroot en komt een meer doeltreffende geïntegreerde Europese gasmarkt.

Het lege Bergermeer gasreservoir is omgebouwd tot een gasfaciliteit voor de opslag van gas en aansluiting op het leidingnet. De bouw begon in 2012.

Bron: TAQA

Nieuwsarchief