Nieuwe biomassa-installatie voor Sportcentrum Kardinge

23 mei 2014

De gemeente Groningen is gestart met de bouw van een biomassa-installatie voor Sportcentrum Kardinge. Dankzij deze nieuwe energiecentrale neemt het gasverbruik in het sportcentrum af van ruim 1 miljoen m3 naar 0,15 miljoen m3 gas per jaar.

Naast de biomassa-installatie heeft Groningen inmiddels diverse duurzaamheidsmaatregelen binnen het sportcomplex toegepast, zoals led-verlichting en zonnepanelen. Met alle maatregelen laat de gemeente zien wat de moderne mogelijkheden zijn om Sportcentrum Kardinge op een duurzame en flexibele manier te beheren.

Houtsnippers

De brandstof voor de nieuwe energiecentrale bestaat uit houtsnippers. De gemeente verzamelt deze biomassa zelf uit snoei- en kapafval. De biomassa-installatie gebruikt circa 1 miljoen kilo hout per jaar voor Kardinge.

Buffervat

Onderdeel van de installatie is een opstelplateau voor drie containers. Met een beweegbare vloer in de containers worden de houtsnippers de verbrandingsoven ingetrokken. Ook plaatst de gemeente naast de oven een buffervat van 150 m3. Dit vat gevuld met water dient om de warmte op te slaan, zodat de warmte geleidelijk aan kan worden vrijgegeven voor het op temperatuur houden van het gebouw en de zwembaden.

September

De bouw van de biomassa-installatie maakt onderdeel uit van de renovatie van Sportcentrum Kardinge. De gemeente neemt de installatie in september in gebruik.

Bron: Gemeente Groningen

Nieuwsarchief