Duurzaam energiegebouw DIFFER opgeleverd

07 apr 2015

Het nieuwe instituutsgebouw voor DIFFER aan De Zaale 20 in Eindhoven is opgeleverd. Het ontwerp van dit gebouw ontving het certificaat voor duurzaam energiegebruik door onder andere een zaagtandprofiel van de lange oost- en westgevels. Hierdoor is er minder zonwering nodig tegen directe inval van zonlicht en wordt opwarming vermeden. Andere duurzame maatregelen zijn LED-verlichting in de meeste ruimtes, driedubbel isolatieglas in de ramen en 932 zonnepanelen op het dak, goed voor 198.000 kilowattuur per jaar.

DIFFER is onderdeel van onderzoeksorganisaties FOM en NWO en werd in 2012 opgericht als nationaal instituut voor funderend energieonderzoek op het terrein van het voormalige FOM-instituut voor plasmafysica 'Rijnhuizen' in Nieuwegein. Vanuit de nieuwbouw op het TU/e Science Park wil DIFFER zijn samenwerkingsverbanden versterken met universitaire werkgroepen en relevante nationale en internationale partners op het gebied van funderend energieonderzoek. De nieuwbouw biedt ruimte aan nieuwe onderzoeksgroepen en experimentele faciliteiten, zoals een ionenversneller voor materiaalonderzoek.

Duurzaam gebouw
Stichting FOM mikt met de DIFFER-nieuwbouw op de hoge duurzaamheidsscore BREEAM 'excellent' voor zowel het kantoorgedeelte als de laboratoria. DIFFER is daarmee het eerste onderzoeksgebouw van Nederland dat volledig aan deze strenge duurzaamheidsnorm voor energiegebruik, materialen en processen voldoet. Het ontwerp door Ector Hoogstad Architecten ontving het certificaat 'excellent' al op 12 september 2013. Na de oplevering wordt ook de uitvoering getoetst aan de 'excellent'-norm.

Verhuizing en opening
Na de oplevering van de nieuwbouw hebben de DIFFER-medewerkers vrije toegang om experimenteerruimtes en kantoren in te richten. In een aantal ruimtes werkte DIFFER al vóór de oplevering aan infrastructuur voor de onderzoeksfaciliteit Magnum-PSI en aan het computernetwerk. Volgens planning verhuizen medewerkers op maandag 11 mei naar het nieuwe gebouw. In het najaar van 2015 organiseert DIFFER een feestelijke opening van de nieuwbouw.

Bron: DIFFER & Fotocollage (Bram Lamers, Andries Broekema, Dennis Ronden, Andries Broekema)

Nieuwsarchief