Nieuw proces om groene elektriciteit op te slaan als methaan

12 jun 2015

Het Kenniscentrum Energie van de Hanzehogeschool Groningen heeft een groot SIA RaakPRO project gehonoreerd gekregen, waarmee een bedrag van 1,5 miljoen euro gemoeid is. Een consortium* van elf partijen onder leiding van twee Hanzelectoren -Dr. Ir. Jan-Peter Nap en dr.ir. Wim van Gemert- gaat in vier jaar een manier uitwerken, waarin bacteriën op relatief lage temperatuur methaan kunnen maken uit waterstof en kooldioxide.

Voor het omzetten van waterstof en kooldioxide bestaat al een complex en duur chemisch proces (de zogenaamde Sabatier reactie), maar de veelbelovende biologische route kan op een kleinere schaal plaatsvinden.
Een gedeelte van het onderzoek gaat plaatsvinden op EnTranCe, de energieproeftuin van de Hanzehogeschool Groningen. Zowel de technologie als de economie van het biologische proces worden daar in kaart gebracht en vergeleken met alternatieve methoden.

Het nieuwe proces kan helpen de toekomstige overvloeden van elektrische energie uit zon of wind op te slaan als gas en is daarom een voorbeeld van power-to-gas. Daarnaast draagt het bij aan de vermindering van de kooldioxide uitstoot en kan het biogasinstallaties efficiënter maken.

De partijen starten met het project op 1 september van dit jaar.

​Consortium*
Hanzehogeschool Groningen, Wageningen Universiteit & Research Centre, Rijksuniversiteit Groningen, Energy Valley, Bioclear, DMT, ENKI Energy, Proces-Groningen, Gasunie, GasTerra en Enexis.

RAAK-regeling
RAAK-PRO richt zich op het versterken van het praktijkgericht onderzoek aan hogescholen, in samenwerking met de beroepspraktijk, en op het intensiveren van de relaties met andere kennisinstellingen.

Nieuwsarchief