Nationaal LNG Platform tekent mee voor schone en veilige steden

25 nov 2014

Staatssecretaris Mansveld (Infrastructuur en Milieu) ondertekende vrijdag 21 november in Groningen de Green Deal Zero Emission Stadslogistiek. Het Nationaal LNG Platform was een van de ruim vijftig ondertekenaars. Doel is steden schoner en veiliger te maken, door in 2025 zoveel mogelijk soorten vervoer op de weg te hebben die geen schadelijke stoffen uitstoten. Voertuigen die op LNG rijden zijn schoner en bovendien aanzienlijke stiller dan dieselvoertuigen. Dit laatste maakt LNG een geschikte brandstof voor zogeheten ‘dagranddistributie’, het bevoorraden van steden (winkels en andere bedrijven) in de vroege ochtend of de avond.

Mansveld: ‘In het SER Energieakkoord spraken de ondertekenaars uit de logistieke sector af concrete stappen te zetten om het vrachtvervoer duurzamer te maken. Door deze Green Deal verminderen ze nu hun uitstoot van roet, fijn stof en CO2 waardoor de kwaliteit van de leefomgeving in onze steden beter wordt.’

Ondertekenaars
Naast het Nationaal LNG Platform waren de ondertekenaars gemeenten, vervoerders, verladers, autofabrikanten, ondernemings-, branche- en belangenorganisaties. Ze gaan schone en zuinige voertuigen inzetten. Daarnaast kijken ze vooral naar een betere benutting en innovatie van bestaande logistieke stromen, zodat er minder kilometers in de stad gereden worden.

Energy Valley
Stichting Energy Valley ondersteunt deze Green Deal vanuit het Nationaal LNG Platform. De inzet van LNG en later BioLNG als transportbrandstof voor het zware wegverkeer en specifiek goederendistributie voor bijvoorbeeld supermarkten biedt serieuze voordelen ten opzichte van het huidige alternatief.

Experimenten
De steden die de Green Deal ondertekenen geven bedrijven de ruimte nieuwe technologieën in de praktijk uit te proberen, zoals elektrische aandrijving en waterstof en LNG als brandstof. Doel is om van de experimenten op kleine schaal te leren en de successen zo snel mogelijk te delen met andere gemeenten en bedrijven.

Nieuwsarchief