NAM plaatst geofoons voor betere monitoring aardbevingen

10 okt 2013

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) is bezig nieuwe meetapparatuur te plaatsen in een gasveld bij het Noord-Groningse Westeremden. Met deze zogenoemde geofoons kunnen de aardbevingen in het gebied beter worden gemonitord en volgens de NAM misschien zelfs worden voorkomen.

Een geofoon brengt door middel van geluidsgolven bewegingen in de aarde in kaart brengt. Volgens de NAM werkt dit systeem beter dan de apparatuur van het KNMI die momenteel in gebruik is.

In totaal zullen in een boorgat bij het gasveld elf geofoons boven elkaar geplaatst worden met telkens een tussenafstand van dertig meter. Hierdoor reikt het nieuwe systeem een stuk verder in de bodem dan het huidige systeem, dat niet dieper gaat dan tweehonderd meter. Volgens de NAM kunnen aardbevingen hierdoor in de toekomst beter voorspeld en misschien zelfs voorkomen.

Na Westeremden zal het systeem volgende week ook bij een gasveld bij Zeerijp in de praktijk worden gebracht. Daarnaast wil de NAM het op nog twee locaties gaan toepassen, maar welke dat zijn is nog niet bekend.

Bron: Groninger Internet Courant

Nieuwsarchief