Mooie opsteker voor getijdenenergie door minister-president Rutte in China

02 dec 2013

Premier Mark Rutte heeft met zijn Chinese collega Li Keqiang onder meer gesproken over de samenwerking tussen China en Nederland op het gebied van duurzame energie. Dit deed de premier tijdens de handelsmissie naar China met Lilianne Ploumen (minister van Handel en Ontwikkelingssamenwerking) op 15 en 16 november.

Oranjewoud onderzoekt samen met Nederlandse en Chinese bedrijven de haalbaarheid van Dynamic Tidal Power. Het gaat om de komst van een kilometerslange (minstens dertig kilometer) energiedijk met een groot aantal turbines die samen ten minste vijf gigawatt kunnen opwekken. Rutte benoemde dit project als een voorbeeld van een goede samenwerking tussen beide landen.

Oranjewoud is één van de bedrijven die zich wereldwijd sterk maken voor getijdenenergie. Het project in China is hier een goed voorbeeld van. Dichterbij huis neemt Oranjewoud het voortouw bij de komst van het Tidal Testing Center Grevelingendam.  

De Nederlandse overheid heeft besloten het project Energie centrale Brouwersdam op de kaart te zetten, waarvoor een marktconsultatie is gestart. Oranjewoud wordt regelmatig betrokken in visievorming rondom het thema Energie uit Water, dat een prominente plaats heeft binnen de topsector Water.

Bron: Oranjewoud

Nieuwsarchief