Massale belangstelling voor werk aan windpark Gemini

05 sep 2014

Voor werk aan het Gemini windpark, 55 kilometer boven Schiermonnikoog, is massaal belangstelling. Dat bleek gisteravond tijdens een bijeenkomst van netwerkorganisatie Eemshaven.info in Delfzijl. Zo'n 140 ondernemers kregen daar van Siemens en Van Oord, de bedrijven die het windpark aanleggen, te horen welke mogelijkheden er zijn op werk.

Grootste windpark op zee

Gemini moet met 150 molens het grootste Europese windpark op zee worden. Met het project is bijna drie miljard euro gemoeid. De uitvalsbasis voor de werkzaamheden is de Eemshaven.

Volgens Siemens en van Oord is er onder andere werk voor kantoorpersoneel, beveiligers, cateraars en vooral veel technisch personeel. Om hoeveel banen het precies gaat, kunnen beide bedrijven nog niet zeggen. Vooral Van Oord zegt vooral te kijken naar lokale bedrijven.

Projectmanager Wouter Dirks zegt bij gelijke geschiktheid en prijs de voorkeur te geven aan noordelijke ondernemers en werkzoekenden voor de beschikbare banen.

Voorbereidingen

Met de voorbereidingen voor de aanleg van Gemini is al begonnen. Zo is er in de Eemshaven een groot transformatorstation in aanbouw. Daar komt via een kabel de electriciteit aan land om opgeschaald te worden naar de 380.00 volt van het Nederlandse hoogspanningsnet. De plaatsing van de windmolens begint medio 2015. Eind 2016 moet het park voor het eerst elektriciteit leveren.

Tijdelijke banen

Voor de aanleg van Gemini zijn de beschikbare banen tijdelijk. Maar daarna moeten de molens worden onderhouden. Van Oord en Siemens gaan uit van een bedrijfsduur van 15 jaar. Waarschijnlijk wordt die periode verlengd tot 20 of zelfs 25 jaar. Na afloop van hun presentatie werden de projectmanagers van Van Oord en Siemens persoonlijk door vele tientallen noordelijke ondernemers benaderd.

Bron: RTV Noord

Nieuwsarchief