Markt krijgt tot 500 MW transportruimte erbij tussen Nederland en Duitsland

26 sep 2014

Landelijk stroomnetbeheerder Tennet verwacht eind dit jaar een marktstudie af te ronden naar de wenselijkheid van een capaciteitsverzwaring op de Nederlands-Duitse interconnector Meeden-Diele. Tennet voorziet nu dat de markt  door een dergelijke verzwaring er "in de orde van grootte van 400 tot 500 MW" aan beschikbare transportcapaciteit bij kan krijgen.

Tennet gaat de komende jaren investeren in drie interconnectie-projecten, zo is de bedoeling: de Cobra-kabel tussen Nederland en Denemarken, de aanleg van een nieuwe interconnector tussen het Nederlandse Doetinchem en het Duitse Wesel (waarvan het ontwerp-inpassingsplan eerdaags volgt) en de mogelijke verzwaring van de bestaande Nederlands-Duitse interconnector tussen Meeden en Diele.

Verzwaring

Tennet wacht nog de resultaten af van een marktbevraging naar de behoefte aan een verzwaring op dit laatste punt in het hoogspanningsnet. Die marktstudie moet dus later dit jaar afgerond zijn, waarna de transmissienetbeheerder verwacht in de loop van 2015 een investeringsbeslissing te nemen. De uitkomst van de marktbevraging zal mede bepalen hoeveel transportcapaciteit extra er precies bij moet komen en dat zal dus nog later definitief worden bepaald. Volgens Tennet-woordvoerder Jeroen Brouwers kan een verruiming met 400 tot 500 MW aan voor de markt beschikbare transportcapaciteit worden bewerkstelligd door het toepassen van zogenaamde dwarsregeltransformatoren op de Meeden-Diele verbinding. Zulke transformatoren zorgen voor efficiënter stroomtransport.

Meeden-Diele

De mogelijke verzwaring van Meeden-Diele kondigde Tennet een jaar geleden aan als optie. Meeden-Diele is één van de drie nu bestaande verbindingen tussen de Nederlandse en Duitse hoogspanningsnetten en kent nu een technische capaciteit van 1.645 MW. De capaciteit die daadwerkelijk voor de markt beschikbaar is, wijkt daar overigens vanaf, zo legde een Tennet-woordvoerder al eens uit. Door een mix van elektronenstromen, veiligheidsmarges en afspraken tussen landen ligt de beschikbare transportruimte lager dan de technische capaciteit.

Interconnectoren

De voor de markt beschikbare capaciteit is volgens Tennet-woordvoerder Brouwers "niet per individuele verbinding aan te geven, simpelweg omdat die bepaald wordt door de marktkoppeling tussen de Nederlandse en Duitse markt." De nu bestaande Nederlands-Duitse interconnectoren bieden samen 2.450 MW aan voor de markt beschikbare capaciteit -daar komt dus waarschijnlijk nog eens 400 tot 500 MW bovenop door de Meeden-Diele-uitbreiding.

 

Bron: Energeia.nl

Nieuwsarchief