Jongeren realiseren met Energy Challenges Groningen aanzienlijke energiekostenbesparing op scholen

16 jun 2015

Commissaris van de Koning Max van den Berg aanwezig bij afsluiting scholencompetitie tijdens TransFuture Festival op Zernike Campus Groningen

Vrijdag 19 juni wordt van 11:15 uur tot 13:45 uur de energiebesparingscampagne Energy Challenges seizoen 2014/2015 feestelijk afgesloten. Bij dit project hebben zo’n 3800 leerlingen van 11 scholen uit de provincie Groningen zeven maanden lang hard gewerkt om hun school en omgeving bewust te maken van energie en energiebesparing. In die periode is een gasbesparing van bijna 20 procent bereikt en is de uitstoot van CO₂ met 29 ton teruggebracht. Tijdens de slotmanifestatie zullen alle schoolteams hun prestaties presenteren zodat duidelijk wordt wie er in de prijzen vallen. Daarbij zullen scholieren ook een energiemarkt inrichten die door Commissaris van de Koning Max van den Berg wordt geopend. Ook Wethouders Mattias Gijsbertsen (Gemeente Groningen) en Lea van der Tuin (Gemeente Bellingwedde) zijn aanwezig en zullen zien hoe de toekomst van de duurzame energiehuishouding begint bij de jeugd.

Greenpeace

Tijdens het evenement is ook een rol weggelegd voor Greenpeace. Deze milieuorganisatie heeft voor Energy Challenges een bijzondere prijs in het leven geroepen: de Greenpeace Green Star. Door het spel ‘de energie[r]evolutie’ te spelen, kunnen jongeren ontdekken welke partijen betrokken zijn bij de overgang naar een duurzame energievoorziening. Ook geeft het spel aan welke spelers op welke wijze invloed hebben op de uitstoot van CO₂. De leerlingen die het spel spelen, verdienen daarmee een Greenpeace Green Star. De winnende school kan tevens een Greenpeace-spandoek in ontvangst nemen en de winnende scholieren krijgen een Wakawaka-lamp.

TransFuture Festival

De afsluiting van het campagneseizoen van Energy Challenges vindt plaats tijdens het TransFuture Festival. Dit festival is vrij toegankelijk en speelt zich af op 18 en 19 juni bij het nieuwe gebouwencomplex van het Energy Transition Centre op de Zernike Campus Groningen.

Nieuwsarchief