Duurzaamheidscentrum Assen groeit

30 mrt 2015

Vanaf 1 september opent het centrum zijn deuren

Met ‘duurzaam, dichterbij dan je denkt’ als basis biedt het centrum straks allerlei interessante exposities, verrassende activiteiten en leerzame onderwijsprogramma’s op het gebied van natuur, milieu en duurzaamheid.

Duurzaam: buiten én binnen
Met zonnepanelen, een zonneschoorsteen, overal gebruik van duurzaam hout en groen op het dak doet het duurzaamheidscentrum van buiten al meteen zijn naam eer aan. Maar al is het nog niet te zien, ook binnen krijgt duurzaamheid van het centrum steeds meer vorm.

Geen gas, maar houtsnippers
Stapt u het gebouw straks binnen, dan staat u al meteen op een bijzondere vloer. In de vloer zit een systeem met drie functies ineen: het gebouw wordt ermee verwarmd, gekoeld én geventileerd. De warmte voor dit systeem komt vrij bij de verbranding van  houtsnippers. Deze worden aangeleverd door de wijkpost van de gemeente, die een eigen plek in het duurzaamheidscentrum krijgt. Diezelfde snippers zorgen ook voor warm water in het hele gebouw. Daar komt nog bij dat met een waterbron in de bodem zowel kou als warmte wordt opgewekt en opgeslagen. Dit maakt het centrum tot een volledig ‘gasloos’ gebouw. Daarmee is het duurzaamheidscentrum het eerste gebouw van de gemeente Assen zonder gasaansluiting. Heel bijzonder als u bedenkt dat een gebouw van deze  omvang ongeveer 15.000 m³ gas verbruikt en nu voldoende heeft aan 160 m³ houtsnippers! Ook over het elektriciteitsverbruik in het gebouw is goed nagedacht. Op verschillende plekken is aanwezigheidsdetectie toegepast. Is er niemand meer in de ruimte, dan gaat het licht vanzelf uit.

Wat komt er in het gebouw?
In het gebouw komen een restaurant, expositieruimte, filmzaal, kantoorruimte en verschillende les- en praktijkruimtes. Zo kunnen verschillende organisaties met en naast elkaar gebruik maken van het gebouw. De gemeente biedt bijvoorbeeld scholen diverse onderwijsprogramma’s aan op het gebied van natuur, milieu en duurzaamheid. PrO Assen, school voor praktijkonderwijs, verzorgt straks vanuit het centrum een horeca- en groenopleiding met werk-leertrajecten. Verder neemt het IVN Consulentschap zijn intrek en gaan verschillende natuur en milieuorganisaties het centrum gebruiken als uitvalsbasis voor al hun activiteiten. Samen bieden zij u vanaf september allerlei interessante en leuke activiteiten aan.

Bron: Gemeente Assen

Nieuwsarchief