Grootste geothermiecentrale in Benelux geopend

08 okt 2015

Begin september werd na een periode van boren en testen de geothermiecentrale van ECW officieel geopend. Robert Kielstra: "Met een productie van 2 miljoen m³ aardgasequivalent per maand zijn we de grootste in de Benelux."

Met de aardwarmteproductie draagt de centrale bij aan een robuuste energievoorziening voor haar afnemers. Die zijn hierdoor minder afhankelijk van het gebruik van fossiele energie.

Aardwarmte

Energie Combinatie Wieringerweer (ECW) verzorgt de energie- en watervoorziening in businesspark en glastuinbouwgebied Agriport A7. In 2014 werd gestart met aardwarmte. Robert Kielstra, directeur ECW: "Daarmee is 20 procent van de warmtebehoefte in het gebied nu duurzaam opgewekt. Het voordeel van aardwarmte is dat dit het hele jaar door kan worden benut. Met de productie besparen we 2 miljoen m³ aardgasequivalent per maand.

Over vier tot vijf jaar staat onze tot dan toe geproduceerde aardwarmte gelijk aan de gaswinning in Groningen op één dag. Dat klinkt weinig, maar wij doen dit alleen, met maar twee doubletten. In Groningen zijn er honderden putten. En als je jezelf op deze schaal kunt vergelijken met de monsterproductie daar, dan durf ik best te zeggen dat we goed op weg zijn."

Nieuwsarchief