Groningse korte film Tour de Force enthousiast ontvangen

19 okt 2015

Zondag is de eerste aflevering van de Groningse DEAL de serie, Tour de Force, in theater de Molenberg in Delfzijl in première gegaan.  De serie is een vervolg op het internationale succes van de pilot D.E.A.L. van filmmakers Fedde Hoekstra en Drewes Wildeman. Centraal staan de transitie naar duurzaamheid, de prachtige provincie Groningen en jeugd en innovatieve techniek.

Tour de Force – met Martin van Waardenberg (De Marathon, Loenatik, Sesamstraat) in de hoofdrol - is een korte feelgood komedie (30 min.). De film speelt zich af rondom het fictieve dorpje Borgakkerzijl, ergens in Noordoost Groningen. Het verhaal draait om Ruben van Dulmen, een ongedurige fietsontwerper, die tijdens een te vroeg uitgevoerde testrit zijn elektrische beachcruiser total loss rijdt. Zijn veeleisende mentor, met wie de jongen wekenlang aan de e-bike heeft gewerkt, laat hem daarop vallen. Met hulp van twee vrienden wordt in een hightech garage voor vrachtwagens getracht een nieuw ontwerp te realiseren, om alsnog te kunnen schitteren op een 'e-bike-event'. Tijdens de race tegen de klok zet een essentieel onderdeel dat ontbreekt de onderlinge verhoudingen wederom op scherp.

Singer-songwriter Lars Koehoorn leverde een nummer voor de soundtrack en maakt zijn acteerdebuut als de zwijgzame Jelmer. Regisseur Fedde Hoekstra ontwierp speciaal voor de film twee unieke en stoere pedelecs (e-bikes).

Jongeren enthousiast maken voor techniek, dat is het hoofddoel van de film en de serie. ‘Via drama overbrengen hoe leuk en veelzijdig het is om een technische baan te hebben, leek ons de beste manier’, vertelt Fedde Hoekstra. ‘We hebben een paar kleurrijke karakters bedacht, die we in aanraking laten komen met technische elementen. In D.E.A.L. de film waren dit bijvoorbeeld windmolens; in Tour de Force de pedelecs.’ 

Tour de Force werd zondag met luid applaus en veel enthousiasme ontvangen. ‘Geweldig’, reageerde Wildeman na afloop. Waarna hij meteen de credits doorspeelde aan alle mensen die hebben meegewerkt. Ondersteuning van de wat grotere bedrijven maar ook de wat kleinere mkb’er: ‘Die tractor bijvoorbeeld, die hebben we van een kameraad van mij kunnen lenen, een kledingrek bij een zzp’er uit Loppersum, zo zijn er legio voorbeelden te noemen. Dat is juist zo mooi.’

Het is de bedoeling dat er meerdere afleveringen worden gemaakt met elk een ander innovatief thema. Zo staat Offshore op de verlanglijst van de filmmakers, en ook bijvoorbeeld Healthy Ageing, Biobased Economy en Duurzaam Bouwen.   

Voor Tour de Force ging producent feddehoekstra.org een partnerschap aan met onder meer Noorderpoort, het programma Leefbaarheid & Duurzaamheid van NAM, Bikeflex/Maintec, Kunstraad Groningen en TechniekTalent.nu. Ook Stichting Energy Valley ondersteunt het initiatief. 

Nieuwsarchief