GP Groot opent eerste LNG-tankstation in Noord-Holland

14 nov 2014

In het tweede kwartaal van 2015 opent GP Groot brandstoffen en oliehandel het eerste openbare LNG-tankstation van Noord-Holland. De voorbereidingen voor het tankstation - in het Energy Innovation Park op het Alkmaarse bedrijventerrein Boekelermeer - zijn in volle gang.

LNG (liquified natural gas, ofwel vloeibaar aardgas) is een alternatieve brandstof in opkomst, met name in de transportsector. De keuze voor het Energy Innovation Park op de Boekelermeer als locatie voor het LNG-tankstation is dan ook een logische: aan de A9 en vlakbij een aantal grotere transporteurs, energiebedrijven en de hoofdvestiging van GP Groot inzameling en recycling.

LNG is tot -160 graden teruggekoeld aardgas, dat daardoor vloeibaar wordt. De verbruikskosten zijn lager dan bij diesel. Daarbij is het schoner dan diesel door een geringere uitstoot van CO2 en fijnstof én zijn vrachtwagens op LNG vijftig procent stiller dan dieseltrucks. GP Groot streeft ernaar op den duur LBG (liquid bio gas) aan te bieden.

Naast LNG zijn diesel en AdBlue verkrijgbaar op het nieuwe tankstation. Ook kan er bio-CO2 worden getankt. Bio-CO2 is in opmars als groen alternatief voor diesel voor de koeling van transporttrailers.

Over GP Groot
GP Groot onderscheidt zich al sinds 1917 door dynamisch ondernemerschap. Met meer dan 700 toegewijde mensen is GP Groot actief in drie marktsegmenten: inzameling en recycling, brandstoffen en oliehandel, en infra en engineering. Het vizier is gericht op de verwerking van afval tot grondstoffen en schone energie. GP Groot brandstoffen en oliehandel was eerder al de eerste met een openbaar CNG-station in Noord-Holland (Alkmaar). Het bedrijf exploiteert inmiddels ruim dertig tankstations onder de namen Texaco, Firezone en Argos. Daarnaast verhandelt zij brandstoffen en smeermiddelen aan tankstations van derden, garages en transport- en agrarische bedrijven.

Over Energy Innovation Park
Energy Innovation Park is een bedrijvenpark speciaal ontwikkeld voor bedrijven die actief zijn op de markt van traditionele energie als bedrijven die nieuwe energievormen ontwikkelen. Een park dat kansen biedt aan zowel startende en bestaande energiebedrijven, als aan toeleveranciers uit de energiebranche. Het is een locatie dat wordt gekenmerkt door kruisbestuiving en synergievoordelen tussen mkb-ers, nationale en internationale spelers. Het is de plek in Alkmaar om innovatieve energie ideeën om te zetten in producten.

Over het initiatief
Met de realisatie van dit LNG station geeft GP Groot de transportsector en zichzelf de mogelijkheid de CO2 uitstoot verder te reduceren. Bij dit project zijn diverse partijen betrokken zoals de Gemeente Alkmaar, Taqa, vrachtwagenleveranciers, vervoerders en verladers. Het reductiepotentieel en doel is 250 ton CO2 per jaar na het derde jaar van exploitatie. Het sector brede reductiepotentieel is afhankelijk van de verdere ontwikkelingen en kan oplopen tot 3 Mton in 2030.

Energy Valley is blij met de komst van het LNG-tankstation van GP Groot. Patrick Cnubben, team manager bio energy & gas bij Energy Valley, benadrukt dat er een schoner en goedkoper transport ontstaat door de ontwikkeling van LNG als transportbrandstof voor zware trucks. Het leidt tot een emissievermindering van 100% SO2 (zwaveldioxide), nagenoeg 100% fijn stof, 80-90% NOx (stikstofixiden) en een halvering van de geluidsemissie. Bovendien neemt de CO2-emissie met 10-20% af. Dat maakt LNG zeer klimaat- en milieuvriendelijk.

Nieuwsarchief