Google levert Groningen duizenden banen op

23 sep 2014

Google gaat een enorm datacentrum bouwen in de Eemshaven. Dat maakte minister Kamp dinsdagochtend bekend. Tijdens de bouw gaan er 1000 mensen aan het werk, zodra het datacenter in 2016 klaar is levert het 150 permanente banen op. Er is een investering van 600 miljoen euro mee gemoeid.

Werkgelegenheid

De komst van het datacenter is een enorme boost voor de noordelijke werkgelegenheid. Er kunnen onder andere beveiligers, elektrotechnici, cateringmedewerkers en natuurlijk computertechnici aan de slag.

Energie

Google koos voor de Eemshaven als locatie omdat daar veel energie beschikbaar is, en de levering betrouwbaar is. Zo komt in de buurt een belangrijke trans-Atlantische glasvezelkabel binnen, zijn er meerdere energiecentrales en is er een groot windmolenpark. Een deel van de energie wordt dus duurzaam opgewekt. Ook is de Eemshaven een belangrijk internetknooppunt; elf van de vijftien internetkabels die Europa verbinden met de VS, komen daar aan land.

 

Google heeft al een datacentrum in de Eemshaven met 100.000 servers en een omvang van 1 hectare wat gelijk staat aan ongeveer anderhalf voetbalveld. Het huidige centrum verbruikt al veel stroom; het nieuwe centrum wordt met 15 hectare veel groter en zal dus nog meer energie nodig hebben, namelijk zo’n 960 GigaWatt per jaar. Dat is net zoveel stroom als 400.000 huishoudens. Google heeft 44 hectare grond aangekocht en heeft dus nog de mogelijkheid om uit te breiden.

Nieuwsarchief