Getijdenplatform Texel presteert boven verwachting

22 okt 2015

Het Bluetec-platform dat sinds april dit jaar voor de kust van Texel drijft, voldoet qua duurzame stroomproductie aan de verwachtingen. De stabiliteit van het platform is bovendien beter dan voorspeld, zo valt op duurzaambedrijvsleven.nl te lezen.

Aan de realisatie van het Bluetec-platform hebben twaalf bedrijven uit de Nederlandse industrie intensief samengewerkt. Bij Texel beproeven de partijen niet alleen het platform zelf, maar ook verschillende typen getijdenturbines.

De proeftijd van de eerste turbine zit er nu bijna op. "Nog voor de winter installeren we een grotere turbine, met dubbel zoveel opwekvermogen als de huidige", zegt Allard van Hoeken, hoofd New Energy bij offshorespecialist Bluewater.

"Enkele maanden daarna voegen we een tweede turbine van dit model toe en verdubbelen we de capaciteit van hetzelfde platform opnieuw."

Duurzame energie voor eilanden

Met het drijvende platform richt het consortium op hernieuwbare energie voor afgelegen eilanden. De duurzame getijdenstroom kan daar naar verwachting al snel concurreren met stroom uit dieselaggregaten. Het volgende Bluetec-platform moet 2,5 megawatt kunnen opwekken.

"Met dat concept maken we langzaam maar zeker stappen richting grotere installaties, met meerdere drijvende platformen, die samen als energiecentrale opereren", zegt Van Hoeken. 

Naast Bluewater zijn onder meer scheepsbouwer Damen, turbinefabrikant Tocardo en offshore-bedrijf Van Oord betrokken bij het project.

 

Nieuwsarchief