Geen tol voor CNG en LNG trucks in Duitsland

24 okt 2018

In Duitsland betalen vrachtwagens die op de brandstof CNG of LNG rijden de komende twee jaar geen tol. Dit besluit is genomen door de transportcommissie van de Duitse regering.

Er werd in Duitsland al eerder nagedacht om voertuigen op aardgas korting of vrijstelling te geven van Maut. Nu is besloten tot vrijstelling voor 2019 en 2020, dit geldt ook voor elektrische trucks. De reden van de vrijstelling is ondernemers te stimuleren meer aardgastrucks in hun vloot op te nemen in plaats van dieseltrucks.

Met een LNG-truck kan – afhankelijk van de gewichtsklasse – tussen de 8,3 en 18,7 cent per kilometer worden bespaard, aldus de Duitse vakbladen. Aardgastrucks hoeven per 1 januari 2018 alleen Maut te betalen voor infrastructuurkosten en geluidshinder. De trucks worden vrijgesteld van de luchtvervuilingscomponent.

Op dit moment rijden er in Duitsland 339 trucks op aardgas en kan er bij één tankstation LNG getankt worden. Een prima eerste uitvalbasis voor Nederlandse LNG-trucks die op Duitsland rijden en 1.2.00 tot 1.600 km op eén tank rijden.

Naast de aardas- en elektrische trucks zijn ook landbouwtrekkers en huisvuilwagens vrijgesteld van Maut wanneer de maximumsnelheid niet hoger is dan 40 km/u.

Nieuwsarchief