GDF SUEZ opent eerste LNG-station voor trucks in Noord-Nederland

08 apr 2015

Schone brandstof voor transportsector verbetert luchtkwaliteit

In Leeuwarden opende GDF SUEZ vandaag, in samenwerking met FrieslandCampina en de gemeente Leeuwarden, het eerste LNG-station voor trucks in Noord-Nederland. Hierdoor wordt LNG, een schoon en stil alternatief voor diesel, in Noord-Nederland beschikbaar voor trucks. Het LNG station is woensdag 8 april geopend door Burgemeester Ferd Crone van de gemeente Leeuwarden.

Het LNG (Liquefied Natural Gas, oftewel vloeibaar aardgas) station voor vrachtwagens is door GDF SUEZ ontwikkeld op het Firezone station van Salland Olie in Leeuwarden. Het station is mogelijk gemaakt doordat FrieslandCampina en haar transporteurs overstappen op LNG als brandstof voor hun trucks. De gemeente Leeuwarden steunt LNG als brandstof voor transport en heeft zich actief ingezet om dit eerste station mogelijk te maken.

Verbetering luchtkwaliteit

De luchtkwaliteit in Nederland behoort tot de slechtste van Europa. De transportsector kan een belangrijke bijdrage leveren aan verbetering van deze luchtkwaliteit. Motoren die LNG als brandstof gebruiken, leveren voordeel op voor het milieu. Zo zorgt het gebruik van een LNG-vrachtwagen bijvoorbeeld voor 95% minder fijnstof dan een dieselvrachtwagen. Bovendien neemt de uitstoot van zwavel en stikstof fors af. Daarnaast produceren LNG-trucks 50% minder geluid. Lokale en regionale overheden stimuleren het gebruik van LNG als één van de middelen om de luchtkwaliteit te verbeteren.
 

LNG voor trucks

Jan-Joris van Dijk, directeur LNG Solutions: “LNG is een schone en veilige brandstof en daarom zeer geschikt voor de transportsector, die te maken krijgt met steeds strengere milieueisen. Naast milieuwinst is de brandstof goedkoper dan diesel en maken LNG motoren veel minder geluid dan dieselmotoren. Wij geloven daarom in LNG als brandstof voor de toekomst. Dit station is voor ons een volgende stap op weg naar circa 15 LNG-stations, waarmee wij onze klanten een landelijk dekkend netwerk kunnen aanbieden.“
 

Schone, duurzame oplossingen

Ferd Crone, burgemeester gemeente Leeuwarden: “Weer een belangrijke stap om de regionale kringloop van productie, distributie en afzet van Groengas te sluiten! De gemeente Leeuwarden werkt samen met de provincie Fryslân aan schone en duurzame oplossingen, ook voor mobiliteit. We doen dit met het programma Groen Werkt! Verschillende bedrijven zoals Friesland Campina, OMRIN en nu ook GDF SUEZ zijn voorlopers en belangrijke groene ambassadeurs in onze regio”.
 

Verduurzaming zuivelketen

Frank van Ooijen, directeur duurzaamheid van FrieslandCampina: “FrieslandCampina wil in de hele zuivelketen - van koe tot consument - de energie-efficiency verbeteren en de uitstoot van broeikasgassen verminderen. Met de officiële opening van dit LNG tankstation kunnen de eerste 6 LNG trekkers van FrieslandCampina vervoerders (4 RMO opleggers en 2 INTRA opleggers) daadwerkelijk LNG tanken. De Bi-fuel trekkers van FrieslandCampina veroorzaken minder geluidsoverlast en door over te stappen van diesel naar LNG zetten we ook met het duurzaam vervoer van melk een mooie stap voorwaarts. Deze Bi-fuel trekkers van FrieslandCampina besparen minimaal 12% CO2-uitstoot ten opzichte van diesel en ze zijn stiller en veroorzaken daardoor minder geluidsoverlast.”
 

Over GDF SUEZ LNG Solutions

GDF SUEZ is een van de grootste LNG-spelers in de wereld en de belangrijkste invoerder van LNG in Europa. De Groep beschikt over een grote en gediversifieerde LNG portefeuille, exploiteert een eigen vloot van 14 LNG-tankers en beschikt over her-vergassingsterminals over de hele wereld. GDF SUEZ LNG Solutions biedt totaal oplossingen voor de transportsector om over te stappen op LNG: van het adviseren en begeleiden van de overstap op LNG tot het veilig leveren van de brandstof. GDF SUEZ LNG Solutions is een joint venture tussen Cofely Nederland, GDF SUEZ Energie Nederland en Elengy. Als onderdeel van de GDF SUEZ Groep maakt het bedrijf volop gebruik van de sterke positie van GDF SUEZ op de wereldmarkt. Meer informatie over LNG Solutions: www.gdfsuez-lngsolutions.nl

Nieuwsarchief