Gasunie kondigt oprichting Gasunie Grid Services (GGS) aan

03 jun 2015

Gasinfrastructuuronderneming Gasunie is van plan om met ingang van 1 januari 2016 dochteronderneming Gasunie Transport Services (GTS) te splitsen in twee separate netbeheerders: een netbeheerder voor het landelijke hoofdtransportsysteem (HTL) en een netbeheerder voor het regionale hogedruksysteem (RTL). De HTL-netbeheerder (GTS) en een nieuwe op te richten RTL-netbeheerder Gasunie Grid Services BV (GGS) zullen beide 100% dochter van Gasunie zijn.

Met deze tweedeling wil Gasunie een volgende stap zetten in het effectiever bedienen van de markt.  De HTL- en RTL-transportsystemen krijgen in toenemende mate een uiteenlopende rol en focus. Zo zal de internationaal verbonden HTL-netbeheerder in toenemende mate te maken krijgen met Europese marktintegratie, terwijl de focus van de RTL-netbeheerder juist steeds meer zal liggen op de instandhouding van dat netwerk en de aansluitingen op het regionale hogedruksysteem. Ook de ontwikkeling van duurzame energieoplossingen vindt voornamelijk in het RTL-net plaats. De splitsing maakt het straks mogelijk om kosten en tarieven transparant en eenduidig te bepalen. Hierdoor kunnen in de toekomst voor de beide transportsystemen op maat gesneden tarieven voor de gebruikers van die netten worden gehanteerd.

De voorgenomen splitsing is administratief-juridisch van aard en heeft geen gevolgen voor de totale kosten van beide netbeheerders. Ook zal de splitsing geen gevolgen hebben voor het gemak waarmee netgebruikers van de Nederlandse gasrotonde gebruik kunnen maken.

De splitsing zal er eveneens voor zorgen dat beide netbeheerders beter vergelijkbaar zijn met buitenlandse netbeheerders. Dit is onder meer van belang in het kader van transparante en objectieve internationale kostenvergelijkingen, die de Nederlandse toezichthouder momenteel in Europese context uitvoert.


Bron: Gasunie

Nieuwsarchief