Gasum en Anthony Veder ondertekenen LNG-deal

01 jul 2015

Gasum Finland en de Nederlandse rederij Anthony Veder hebben een overeenkomst ondertekend voor een nieuwe ICE klasse 1A super LNG carrier. Het 18.000 cbm schip zal worden gebouwd op de Duitse scheepswerf Neptun Werft en afgeleverd in het laatste kwartaal van 2017.

Haar specifieke doel is LNG aan twee LNG-terminals te leveren die momenteel worden gebouwd, op Tahkoluoto in Pori (klaar in 2016) en Röyttä in Tornio, Finland (2018), aldus de twee bedrijven in een gezamenlijke verklaring.

Omdat de Röyttä terminal in Tornio is gelegen in de noordelijke arm van de Baltische Zee, zal het schip de ijsklasse-notatie (1A SUPER) en COLD notatie krijgen.  Het schip moet zo veilig en betrouwbaar mogelijk zijn in de extreme winterse weersomstandigheden die zich regelmatig voordoen in dat gebied.

Het ontwerp van het schip is gebaseerd op Anthony Veder’s succesvolle en bestaande technologie voor LNG-tankers. Dit schip zal ook LNG boil-off gas gebruiken als brandstof voor haar belangrijkste motoren en hulpmotoren.

Skangas, de dochteronderneming van Gasum ontwikkelt actief de LNG-infrastructuur voor de Scandinavische landen. Deze ontwikkelingen worden gedreven door de groeiende wens van klanten die de toegang tot het aardgasnet missen om de overgang te maken naar een meer duurzame bron van energie.

"We zijn toegewijd aan het ontwikkelen van kosten- en energie-efficiënte oplossingen voor kleine tot middelgrote LNG shipping. Voor Anthony Veder zal dit de vijfde kleinschalige LNG carrier zijn die actief is in het Noord-Europese gebied. Bovendien brengt dit het totaal van LNG-aangedreven schepen in onze vloot tot zeven. Maar deze overeenkomst draait in instantie om de goede samenwerking met Gasum en de verdere uitbreiding van onze bestaande sterke relatie met onze gerespecteerde klant Skangas ", zegt Jan Valkier, CEO van Anthony Veder.

"We zijn zeer tevreden over onze nieuwe overeenkomst met Anthony Veder. Het nieuwe schip ondersteunt onze strategische doelstelling om de Noordelijke LNG-infrastructuur en gasmarkt te ontwikkelen en een ​​veel meer concurrerend product voor eindgebruikers in de maritieme en industriële sectoren te bieden ", zegt Gasum CEO en Skangas voorzitter van de raad Johanna Lamminen.

Nieuwsarchief