Energy Innovation Park breidt uit met LNG-tankstation

05 nov 2014

In 2015 kan er in Noord-Holland bij het eerste openbare LNG tankstation op het Energy Innovation Park LNG in Noord-Holland getankt worden. Het bedrijf GP Groot, dat zich onder andere bezig houdt met brandstoffen en oliehandel, gaat er een LNG-tankstation bouwen.

De bouw van het LNG-tankstation past in het gedachtegoed van het Energy Innovation Park. LNG (liquified natural gas) is een alternatieve brandstof voor diesel, dat met name in de transportsector in opkomst is. LNG is tot -160 graden Celsius teruggekoeld aardgas, dat daardoor vloeibaar wordt. De verbruikskosten zijn lager dan bij diesel. Daarbij is het schoner dan diesel door een geringere uitstoot van CO2 en fijnstof én zijn vrachtwagens op LNG vijftig procent stiller dan dieseltrucks. GP Groot streeft ernaar op termijn LBG (liquid bio gas) in de toekomst aan te bieden.

Het station wordt uitgerust met een LNG-installatie van een vooraanstaand leverancier van industriële gassen. Naast LNG zijn diesel en AdBlue straks verkrijgbaar op het nieuwe tankstation. Ook kan er bio-CO2 worden getankt. Bio-CO2 is in opmars als groen alternatief voor diesel voor de koeling van trailers.

De keuze voor het LNG-station op het Energy Innovation Park, is volgens GP Groot een logische keuze; gelegen aan de A9, grote activiteit van transporteurs en energiebedrijven als de kruisbestuiving en synergievoordelen tussen mkb-ers, met nationale en internationale spelers.

Energy Valley is blij met de komst van het LNG-tankstation van GP Groot. Patrick Cnubben, team manager bio energy & gas bij Energy Valley, benadrukt dat er een schoner en goedkoper transport ontstaat door de ontwikkeling van LNG als transportbrandstof voor zware trucks. Het leidt tot een emissievermindering van 100% SO2 (zwaveldioxide), nagenoeg 100% fijn stof, 80-90% NOx (stikstofixiden) en een halvering van de geluidsemissie. Bovendien neemt de CO2-emissie met 10-20% af. Dat maakt LNG zeer klimaat- en milieuvriendelijk.

Nieuwsarchief