Eneco en Gasterra koppelen gasprijs aan windkracht om risico´s te dempen

21 mei 2014

Gasterra en Eneco hebben samen een nieuw concept bedacht: "windafhankelijke gaslevering". Afhankelijk van de verwachte windsnelheid levert Gasterra meer of minder gas aan Eneco waarbij niet alleen de hoeveelheid, maar ook de gasprijs is gekoppeld aan die windsnelheid.  Met de overeenkomst, die deze maandag door de partijen werd gesloten in Houten, hopen de partijen financiële risico's als gevolg van variërende windsnelheden te beperken.

"Eneco wil vol inzetten op duurzame energie en daarvan is windenergie het grootste deel. Daarmee worden we financieel ook weersafhankelijk en we zijn op zoek naar manieren om de gevolgen daarvan te dempen", aldus Kees Jan Rameau, bestuurder van Eneco tegenover Energeia.

Capaciteitsmechanisme

Met de afspraak wordt op basis van de voorspelde windsnelheid de hoeveelheid en de prijs van het gas bepaald die Gasterra de volgende dag aan Eneco gaat leveren. Beide partijen profiteren van deze afspraak, die voor drie jaar is gemaakt, zo legt CEO Gertjan Lankhorst van Gasterra uit: "Eneco krijgt als het minder hard waait, meer gas tegen een wat lagere prijs dan op de markt, terwijl wij wat meer gas verkopen. Het is een soort capaciteitsmechanisme." Daarmee hebben de partijen een garantie die er in de vrije handel op de TTF-markt niet is.

Volgens Rameau hebben de fluctuaties in windenergie een effect op de winst- en verliesrekening van Eneco van tientallen miljoenen euro's per jaar. Met dit contract, waarbij Eneco voor drie jaar 180 mln kubieke meter gas per jaar afneemt van Gasterra, wordt dat een klein beetje gestabiliseerd. Het is qua volume namelijk beperkt als het wordt afgezet tegen de gasportefeuille van Eneco, die jaarlijks volgens Rameau zo´n 5 tot 6 mrd kuub omvat. "Het is een bescheiden volume, maar je moet ergens beginnen", aldus Rameau.

Over drie jaar evalueren de partijen de samenwerking en gaan ze bekijken of het zou kunnen worden uitgebreid. Gasterra hoopt de samenwerking die met Eneco is afgesproken ook met andere partijen aan te kunnen gaan, aldus Lankhorst. Maar op dit moment zijn er nog geen gesprekken gaande, stelt de CEO. "Deze samenwerking met Eneco is nog vers van de pers."

 

Bron: Energeia.nl

Nieuwsarchief