Ekwadraat beheert energie Elfstedenhal

10 jun 2014

Een op-en-top schaatshal bouwen, waar per definitie energie verreweg de grootste kostenpost is, die zich onderscheidt in een laag energieverbruik. Een kolfje naar de hand van Ekwadraat, want dit vergt anders denken. Dat is dan ook de reden waarom Ekwadraat deel uitmaakt van het consortium Bouwgroep Dijkstra Draisma/Jorritsma dat de Elfstedenhal in Leeuwarden mag bouwen.

Ekwadraat is verantwoordelijk voor de totale energetische invulling van de hal. Dit gebeurt volgens zogenaamde Energie Service Company constructie. Dat betekent dat het consortium de (klimaat)installaties niet alleen aanleggen, maar ook beheer en onderhoud overnemen.

Slimme oplossingen

Er zijn legio slimme oplossingen bedacht door Ekwadraat. Zo wordt de warmte die de koelinstallatie produceert, gebruikt voor verwarming en via een warmtepomp als basis gebruikt voor douchewater. Datzelfde water wordt ook verwarmd door een WKK die draait op methaangas dat vanaf de afvalstortplaats zeshonderd meter verderop door een leiding wordt aangevoerd. De WKK zorgt verder voor elektriciteit. Elektriciteit dat door slim gebruik van aanwezigheidsschakelingen en ledverlichting beduidend minder nodig is dan in een conventionele hal. De WKK en een groot aantal zonnepanelen zorgen samen voor een aanzienlijk deel van de elektriciteitsbehoefte; de overige elektriciteit wordt groen ingekocht.

Het resultaat is dat de ijshal geen aardgas hoeft te gebruiken voor verwarmingsdoeleinden. En dat de hoeveelheid opgenomen energie door verlichting vijftig procent lager ligt dan gemiddeld. Kortom: een ijshal waarbij een van de meest onzekere factoren, energiegebruik en -kosten, beheersbaar zijn gemaakt. De hal is grotendeels onafhankelijk van de markt; energie-exploitatie is daardoor handelbaar en duurzaam.

 

Bron en foto: Ekwadraat

Nieuwsarchief