Mijlpaal voor Groningse havens: eerste zeeschip volledig op LNG

06 mei 2015

De havenbeheerder Groningen Seaports heeft op dinsdagavond in de Eemshaven met de Noorse MS Kvitbjørn, voor het eerst een zeeschip dat op de brandstof LNG vaart, verwelkomt. Het schip maakt deel uit van  de  bestaande Noorse lijndienst welke door de Noorse rederij  NorLines  AS in samenwerking met Sealane  (Eemshaven) wordt onderhouden en die wekelijks diepgevroren vis vanuit Noorwegen naar Eemshaven transporteert.  De schepen bieden een geheel nieuw concept waarbij gecombineerde lading, koel/vries, RoRo en containers, kan worden vervoerd.

Voorloper

Noorwegen is voorloper in het gebruik van vloeibaar aardgas, ook wel LNG genoemd, en gebruikt het nu ook in de scheepvaart. LNG is een schone en milieuvriendelijke brandstof. De Noorse rederij NorLines As investeerde onlangs nog in de bouw van twee LNG-schepen, waarvan de MS Kvitbjørn er één is.

Milieuvriendelijke brandstof

NorLines AS heeft recentelijk geïnvesteerd in twee volledig nieuwe zeeschepen: De MV Kvitbjørn en MV Kvitnos. Beide zeeschepen varen 100 % op de milieuvriendelijke brandstof LNG. Noorwegen is een gidsland als het gaat om LNG als nieuwe, robuuste en toekomstgeoriënteerde brandstof voor de scheepvaart vanwege de voordelen voor het milieu.  Voor de Eemshaven is het van groot belang om de brandstof in de nabije toekomst vanuit de haven  via een bunkerstation aan (zee)schepen  te kunnen aanbieden.

Landelijke aandacht

LNG is een belangrijke brandstof dat landelijk hoog op de agenda staat. Zo neemt Groningen Seaports op nationaal niveau deel aan het Nationaal LNG Platform en op Noord-Nederlands niveau aan de Taskforce LNG Noord Nederland. Ook het Noorden van Nederland (en Duitsland) wil zich bewijzen als een regio die LNG omarmt.

Masterplan LNG

Er wordt gewerkt aan een Masterplan LNG.  In 2014 heeft zich een consortium gevormd rondom de ontwikkeling van een LNG bunkerlocatie in Eemshaven; "LNG Noord Nederland". Groningen Seaports is onderdeel van dit consortium dat verder bestaat uit Energy Valley, Gasunie en GDF-Suez. Het consortium werkt aan de uitwerking van de diverse plannen tot concrete projecten.

Nieuwsarchief