Eerste veld met drijvende en meedraaiende zonnepanelen geopend

28 mei 2015

Tijdens de Urgenda Tour Groningen is gisteren een veld met 54 drijvende zonnepanelen, van het bedrijf Sunfloat op het Groningse industrieterrein Westpoort, geopend. Door de panelen mee te laten draaien met de zon en gebruik te maken van de reflectie van water, brengen de zonnepanelen naar verwachting 25 tot 30% meer op dan vergelijkbare vaste panelen op het land.

De vele wateroppervlakken in Nederland bieden voldoende ruimte voor drijvende zonnepanelen. Hierdoor kan zonne-energie naast windenergie een rol van betekenis gaan spelen in de Nederlandse duurzame energievoorziening.
 
'Zonnevolgend'
De panelen op de Groningse Westpoort zijn ‘zonnevolgend’ uitgevoerd. De opbrengst over de dag is daardoor veel gelijkmatiger en de totale opbrengst ligt daardoor hoger. De reflectie van het water helpt hierbij tevens. Deze meeropbrengst kan oplopen tot wel 14%. De koelte van het water maakt de panelen tevens efficiënter.
“We mikken op een op een kWh prijs die ongeveer 15% lager kan liggen dan de huidige gebruikte systemen”, zegt Tjeerd Jongsma, directeur van Sunfloat. “Dat maakt de systemen interessant voor partijen en beleggers die willen investeren in duurzame energie. De ontwikkeling past bij het streven naar een groter aandeel duurzame energie bij bedrijven en overheden.”

Het project, genaamd Zogrunn, is een intensieve samenwerking tussen het energie innovatiecentrum EnTranCe, consultancybedrijf EnableMi en de producent van de drijvende zonnepaneelsystemen Sunfloat. De gemeente Groningen ondersteunt het project met raad en daad. Het project wordt daarnaast gesubsidieerd door de topsector Energie.
 
Tour Groningen
Van Stedum tot aan Groningen laat Urgenda in twee dagen met verschillende Groningse organisaties zien wat er speelt op het gebied van duurzaamheid. www.urgenda.nl/tourgroningen

Programma van 28 mei:
 

  • Primeur! Bestaande woning voor € 30.000,- energieneutraal gemaakt
    In de afgelopen drie weken is een bestaande woning in Stedum, gemeente Loppersum,  voor € 30.000,- energieneutraal gemaakt door Urgenda en partners. Dit is een primeur. Alle energie die de bewoners nodig hebben in een jaar, wordt op het eigen perceel duurzaam opgewekt. Tevens verdwijnt fossiel aardgas uit de woning en wordt deze duurzaam verwarmd. Een huis zonder gas- en elektriciteitsrekening is een echte oplossing in plaats van scheuren dichten en doorgaan met de gaswinning. Urgenda biedt oplossingen voor een volhoudbare toekomst. Bewoners Lorette en Owen vertellen over het proces van de afgelopen drie weken! Wat ging goed en wat ging minder? Hoe regel je dit financieel en kan je in je huis blijven tijdens dit proces?
     
  • Dun Agro in Oude Pekela verwerkt hennepstro door gebruik te maken van de nieuwste generatie scheidingstechnieken voor natuur-vezels, zoals vezelhennep en vlas. Wij nemen onder andere een kijkje in het eerste hennephuis van Nederland, die hier ook te bezichtigen is.
  • In de mediacentrale vindt de grote MKB- en studentensessie plaats met o.a. ondernemer Ruud Koornstra van Tendris, Urgenda directeur Marjan Minnesma, Innovatief telecombedrijf Voys, Studentenvereniging Vindicat over hun jaar van de circulaire economie, horeca ondernemer Marco Agema van Friet van Piet en Paul Gesink van Sunrenity.

Voor het volledige programma zie www.urgenda.nl/tourgroningen.

Bron: Urgenda

Nieuwsarchief