Energy Academy Europe ontvangt gasprofessionals uit Tanzania en Zanzibar

27 okt 2014

Vanaf vandaag ontvangt Energy Academy Europe voor de tweede maal twaalf overheidsfunctionarissen uit Tanzania en Zanzibar. Naar aanleiding van een succesvolle editie vorig jaar, wordt deze activiteit dit jaar voor de tweede keer georganiseerd. Het bezoek is onderdeel van een capaciteitsopbouwprogramma dat wordt uitgevoerd door Energy Academy Europe en Energy Delta Institute. Het programma dient focust op het duurzaam versterken van de positie en kennis van lokale professionals in de Tanzaniaanse gasindustrie.

Het capaciteitsopbouwprogramma hangt samen met de recente ontdekking van grote gasreserves in Tanzania en in de buurt van Zanzibar. Het structureel versterken van lokale professionals door kennis te ontwikkelen, nu en in de toekomst, zal de Verenigde Republiek Tanzania helpen om hun gasindustrie op een duurzame manier te ontwikkelen. Met de groei van de Tanzaniaanse gasindustrie heeft het land tevens grote kansen wat betreft in werkgelegenheid, onderwijs, gezondheid en infrastructuur. Goed geschoolde professionals zijn essentieel voor de juiste sturing in deze ontwikkelingen. Nederland, met haar sterk ontwikkelde gasindustrie door het Groninger gasveld, heeft veel relevante overdraagbare kennis in huis voor de Tanzanianen. De kennis wordt de komende weken in Nederland overgedragen via lezingen, workshops en werkbezoeken.

Tijdens het bezoek worden belangrijke spelers en de verhoudingen in de Nederlandse gasindustrie belicht. De deelnemers bezoeken de Belastingdienst, GasTerra, Gasunie, The Netherlands African Business Council, Staatstoezicht op de Mijnen en de geologische dienst van TNO.

Naast het inhoudelijke aspect, biedt het programma tevens de kans voor de deelnemers om met elkaar te netwerken. Aspecten zoals de aanwezige mix van leeftijd en geslacht, wat niet altijd vanzelfsprekend is in Tanzania, worden als zeer waardevol ervaren.
Het programma in Nederland eindigt op 7 november. Daarna volgen de deelnemers in Tanzania en op Zanzibar een cursus over de gaswaardeketen, georganiseerd door Energy Delta Institute. Energy Academy Europe zoekt actief naar mogelijkheden in de Oost-Afrikaanse regio om op duurzame wijze bij te dragen aan de lokale energiesector.

Bron: Energy Academy Europe

Nieuwsarchief