Duurzame energie tijdens Weekend van de wetenschap

02 okt 2014

Komend weekend is het Weekend van de Wetenschap. Diverse bedrijven, instituten, universiteiten, onderzoeksinstellingen, musea en sterrenwachten in het hele land openen op zaterdag 4 en zondag 5 oktober hun deuren om bezoekers van jong tot oud de kans te geven een stap te zetten in de wereld van wetenschap en technologie. Zij organiseren unieke en exclusieve activiteiten zoals proefjes, experimenten, demonstraties, open dagen, tentoonstellingen en meer. In Groningen bieden het Infoversum en EnTranCe een kijkje in de wereld van de duurzame energie. En het NIOZ op Texel opent op zaterdag 4 oktober haar deuren voor publiek.

Infoversum
Het Infoversum toont doorlopend een 3D-film over energie in het heelal. In een 15 minuten durende voorstelling 'From the Sun to the Sun' ga je als in een rollercoaster beginnend in deep space, langs de oceaanbodem tot in de aardgasvelden onder de Groningse bodem. Onderweg vlieg je door de binnenstad van Groningen. Voor en na de show kun je de diverse ruimtes in het Infoversum bezoeken en onze expostukken bekijken. En het gebouw zelf is zeker alleen al de moeite waard: een architectonisch hoogstandje in samenwerking tussen  de Groningse scheepsbouwer CiG , architect Jack van der Palen en het Infoversum.

Voor meer informatie zie www.hetweekendvandewetenschap.nl/activiteit2014/infoversum/

EnTranCe
Op zondag 5 oktober zijn er bij EnTranCe (de energieproeftuin van de Hanzehogeschool Groningen en de Energy Academy Europe) verschillende activiteiten rond het thema ‘Energie & Bewegen’. Leer van alles over windmolens, zonnepanelen en duurzame vervoersmiddelen en meer. Kinderen kunnen ook zelf iets leuks maken en proefjes doen! Of neem een rondleiding over het EnTranCe-terrein. De openstelling is onderdeel van Zpannend Zernike. Op de Zernike Campus hebben verschillende locaties van de Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool Groningen op zondag 5 oktober open huis van 12.00 tot 17.00 uur met allerlei activiteiten zoals proefjes, experimenten, demonstraties, tentoonstellingen en meer.

Voor meer informatie zie www.hetweekendvandewetenschap.nl/activiteit2014/hanzehogeschool-groningen-entrance/ en  www.zpannendzernike.nl

NIOZ Texel
Op zaterdag 4 oktober opent het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) op Texel haar deuren voor publiek.
Tijdens de open dag worden er praatjes gehouden door wetenschappers over hun onderzoek. Kinderen kunnen zelf aan de slag in verschillende laboratoria en een mooie prijs winnen met een speurtocht. En in de werkplaats kun je zien welke apparatuur er gebouwd wordt voor onderzoek in de diepzee.

Voor meer informatie zie www.hetweekendvandewetenschap.nl/activiteit2014/nioz-koninklijk-nederlands-instituut-voor-onderzoek-der-zee/

Bron: Het weekend van de wetenschap

Nieuwsarchief