Duurzaam Lichtkunstwerk Emmen genomineerd voor internationale lichtprijs

19 mrt 2015

Het lichtkunstwerk in de Hondsrugtunnel in Emmen is genomineerd voor de 6e editie van internationale Lamp Lighting Solutions Awards. Dit is een prestigieuze prijs voor projecten waarbij verlichting in relatie tot architectuur op creatieve, innovatieve en duurzame wijze is toegepast.


Wethouder Bouke Durk Wilms: “Deze nominatie is geweldig nieuws. Emmen staat nu in dit rijtje naast de wereldsteden als Chicago, Madrid en Singapore. Het lichtkunstwerk in de Hondsrugtunnel gaat nu de hele wereld over. Uit verschillende landen is al belangstelling getoond voor ons lichtkunstwerk. We mogen hier ontzettend trots op zijn.”
Bij de laatste 16
Het grootste lichtkunstwerk ter wereld is genomineerd in de categorie ‘Urban and Landscape Lighting’. In deze categorie wordt gekeken naar creatief gebruik van verlichting in het openbaar gebied, zoals bruggen, wegen, tunnels en parken. Uit de 600 inzendingen uit de hele wereld zit het kunstwerk bij de laatste 16. Een jury van internationale architecten en ontwerpers maakt in juni in Barcelona de winnaar bekend.
Titia Ex
Het idee van het kunstwerk komt van kunstenares Titia Ex. Het lichtkunstwerk is opgebouwd uit een stelsel lichtgevende buizen die tegen de binnenwanden van de tunnel zijn geplaatst en langzaam van kleur veranderen. Ze vormen samen een motief die de veldkeien van de Hondsrug symboliseren. Het kunstwerk is bijna 1 kilometer lang en is hiermee grootste lichtkunstwerk ter wereld.
Bekijk het lichtkunstwerk
Wethouder Wilms: “Mensen die nog niet door de Hondsrugtunnel zijn gereden, raad ik aan dit zeker eens te doen. Ben je niet in de gelegenheid? Geen punt: want voor de jury van de internationale lichtprijs is een video gemaakt van het lichtkunstwerk. Deze is te bekijken op www.emmeninbeeld.nl. Delen, retweeten, Facebooken mag!”

Nieuwsarchief