Directeur NAM is Innovator of the Year 2014

17 nov 2014

Gerald Schotman (Shell/NAM) is door een jury onder leiding van Rob van Leen (DSM) uitgeroepen tot Innovator of the Year 2014.

Gerald Schotman, chief technology officer van Shell en sinds oktober directeur bij de Nederlandse Aardolie Maatschappij, is tijdens de Accenture Innovation Awards uitgeroepen tot Innovator of the Year 2014. Volgens de jury, die onder leiding stond van Rob van Leen, de chief innovation officer van DSM en winnaar in 2013, heeft Schotman van alle genomineerden de belangrijkste bijdrage geleverd aan innovatie in het Nederlandse bedrijfsleven. Runners up zijn John van der Ent (Etam Groep), Bert Habets (RTL Nederland), Diederik Rosenbaum (KPN) en Martijn van der Zee (KLM).

Gerald Schotman: 'Niet alles wat kan, is ook zinvol'
Volgens de jury is Schotman er de afgelopen vijf jaar in geslaagd veel veranderingen door te voeren bij Shell, een bedrijf dat volgens Van Leen toch een 'langzame supertanker' is. Van Leen legt uit: 'Schotman heeft bij Shell de focus verlegd van technologiegedreven innovatie naar marktgedreven innovatie. Daarnaast heeft hij een heel scala aan innovatietools geïntroduceerd en ecosystemen opgezet om innovatie van buiten naar binnen de organisatie te brengen. Ook opvallend was zijn aandacht voor de mens in het innovatieproces.'

De innovatie-man bij Shell
Schotman was de afgelopen jaren de main man achter alle technologische vernieuwingen binnen Shell en in die rol betrokken bij alle innovaties van het bedrijf. Gerald Schotman overziet een jaarlijks R&D-budget van meer dan een miljard dollar en kan dus met recht een zwaargewicht genoemd worden. Hij begon zijn loopbaan als researcher bij de TU Delft, na een studie civiele techniek, maar stapte al snel over naar Shell, waar hij nooit meer is weggegaan. Door de jaren heen heeft hij verschillende internationale functies binnen het bedrijf uitgeoefend, onder andere in Oman en Engeland.

Zo werd de winnaar gevonden
Management Team en Accenture zochten dit jaar samen naar de Innovator of the Year. Op basis van eigen research, tips van lezers en input van experts, innovatiekenners en personen met een goede blik op bepaalde markten/bedrijven, werd een shortlist met 25 genomineerde corporate bestuurders samengesteld. Na een selectieprocedure gingen 5 van hen uiteindelijk in discussie met de jury over het thema innovatie, waarna de juryleden een winnaar hebben gekozen. Bekijk alle bestuurders die genomineerd waren:

Bron: Management Team

Nieuwsarchief