Delesto investeert miljoenen in nieuwe energie-installatie

01 okt 2014

Delesto, de energiecentrale van het chemiepark in Delfzijl, gaat volgend jaar een paar miljoen euro investeren om de huidige energie-installaties duurzamer te maken. Het huidige verbrandingssysteem wordt vervangen door een geavanceerder systeem.

Dat gebeurt tijdens een grote onderhoudsstop in mei 2015. Volgens Harry Jasken, woordvoerder van het chemiepark in Delfzijl, is dat nieuwe systeem het beste te vergelijken met een huishouden dat een 'gewone' CV-ketel vervangt door een moderne, hoog rendementsketel.

Lager verbruik
De voordelen zijn volgens hem aanzienlijk: nieuwe technologie, een lager aardgasverbruik, minder uitstoot van schadelijke stoffen en voldoen aan nieuwe EU-wetgeving. De verwachting is dat de nieuwe verbrandingsinstallatie zich binnen twee tot drie jaar heeft terugverdiend.

Gesloten
Ondanks de nieuwe investering blijft het gedeelte van Delesto dat door tegenvallende energieprijzen is gesloten nog altijd dicht. 'Wij verwachten niet dat alle delen van de installatie weer in bedrijf gaan, tenzij er heel wat op de internationale energiemarkt gaat gebeuren, maar dat zie ik niet gebeuren' aldus Jasken.

Bron: RTV Noord

Nieuwsarchief